NOS toont tweedimensionale koning

NOS toont tweedimensionale koning

Geschreven door Pieter Jongsma

Eén dag voor de eerste Koningsdag schetst de NOS in de ‘Tweedimensionale koning’ het tot stand komen van de staatsieportretten van koning Willem-Alexander.

Twaalf kunstenaars proberen de prestigieuze opdracht in de wacht te slepen om een officieel portret van het nieuwe staatshoofd te maken. Fotografen, schilders en tekenaars - allemaal kijken ze anders en zien ze een andere koning. Willem-Alexander poseert uiteindelijk alleen voor de winnaars: Rineke Dijkstra, Femmy Otten en Iris van Dongen.

 

Opmerkelijke kijk

NOS-regisseur Mélinde Kassens volgt in de documentaire ‘NOS: De tweedimensionale koning - Staatsieportret van Koning Willem-Alexander’ de twaalf kunstenaars bij hun streven om het ultieme staatsieportret te maken. Zo filmt ze in de ateliers, bij het inleveren van de schetsontwerpen en tijdens de selectie door de jury in het Rijksmuseum. Het biedt inzicht in een rijkdom aan kunstvormen, maar biedt vooral ook een bijzondere kijk op de koning.

 

Beeldend kunstenaar Femmy Otten: ”Hij trok vaak zijn wenkbrauw op tijdens het poseren. Dat vond ik iets ontroerends. Er gebeurt dan iets waarvan ik weet: daar kan ik iets mee in een portret.”

 

Fotograaf Rineke Dijkstra: “Hij is heel vriendelijk, maar heeft ook iets zelfverzekerds. Hij móet ook autoriteit hebben, want de foto moet in een rechtszaal kunnen hangen. Dus je probeert die spanning tussen hem als mens en als koning te vinden.”

 

Ontmoeting met koning

In september 2013 kiest een comité van experts wie er een schetsontwerp mag maken. Niet het Koninklijk Huis of de Rijksvoorlichtingsdienst, maar het Mondriaan Fonds – het stimuleringsfonds voor beeldende kunst – begeleidt het proces. De kunstenaars die aan de slag kunnen, zijn:  Rineke Dijkstra, Iris van Dongen, Femmy Otten, Berend Strik, Koen Vermeule, Hans Broek, Natasja Kensmil, Hadassah Emmerich, Ringel Goslinga, Sam Samiee, Emo Verkerk en Ina van Zyl.

 

In januari 2014 beslist een vooraanstaande jury welke drie kunstenaars het echte portret mogen maken. Voor hen zal de koning poseren. Fotografe Rineke Dijkstra en beeldend kunstenaars Femmy Otten en Iris van Dongen vertellen in de documentaire over hun ontmoeting met de koning en wat dat betekent voor het maken van een portret. Maar ook de andere kunstenaars en de jury worden uitgebreid gevolgd.

De drie officiële staatsieportretten worden één dag voor de uitzending voor het eerst aan de buitenwereld getoond.

 

Programma-informatie:  

NOS: De tweedimensionale koning - Staatsieportret van Koning Willem-Alexander

Vrijdag 25 april,19.30 – 20.15 uur, Nederland 2