Johnny helpt Jordy in eerste aflevering ‘Project P: Stop Het Pesten’

Johnny helpt Jordy in eerste aflevering ‘Project P: Stop Het Pesten’

Geschreven door Daniël Schalk

Maandag 28 april gaat het veelbesproken programma ‘Project P: Stop Het Pesten’ van start bij RTL 5. Johnny de Mol schiet in deze aflevering Jordy uit Hoofddorp te hulp. Jordy wordt al zeven jaar gepest. Het begon op de basisschool en nu zit hij in de 4e klas van het VMBO, zijn eindexamenjaar.

Jordy: “Elke aanleiding grijpen ze aan. En als er geen aanleiding is, verzinnen ze er wel één”. Toen Jordy de oproep voor ‘Project P: Stop Het Pesten’ voorbij zag komen, twijfelde hij geen minuut. Ook de ouders van Jordy zijn de wanhoop nabij, want ondanks de vele gesprekken op school en een weerbaarheidstraining voor hun zoon, gaat het pesten helaas onverminderd door. Johnny zet alles op alles om het tij voor Jordy te keren. Want wat gebeurt er als het hem lukt zijn klasgenoten te laten zien wat Jordy elke dag meemaakt?

In ‘Project P: Stop Het Pesten’ komen tieners in beeld die stelselmatig worden gepest. Uniek aan het programma is dat het probleem letterlijk in beeld wordt gebracht. De gepeste scholieren krijgen voor een bepaalde periode een verborgen camera mee, zodat duidelijk wordt hoe het is om in hún schoenen te staan. De camera registreert wat zij dagelijks voor hun kiezen krijgen.

Deze beelden vormen een onomstotelijk bewijs van wat er aan de hand is. Ook wordt duidelijk hoe schrijnend pesten kan zijn en worden de ogen geopend van zowel kinderen als leraren van middelbare scholen, die hier dagelijks mee te maken hebben. Na een gesprek met de schooldirectie volgt een confrontatie met de hele klas. Want het pesten is meestal een groepsproces. Iedereen in de klas moet zich ervan bewust zijn dat er wordt gepest.

In ‘Project P: Stop Het Pesten’ wordt op een integere manier omgegaan met de verborgen camerabeelden. Pesters komen nooit herkenbaar in beeld. Het programma laat zien waar het gepeste kind mee te maken heeft zonder pesters of de school aan de schandpaal te willen nagelen. De kijker is getuige van het gehele proces met als doel het pesten aan te pakken en de klas tot inzicht te laten komen.

‘Project P: Stop Het Pesten’ is vanaf maandag 28 april om 20.30 uur te zien op RTL5.