Jongeren staan achter uitzenden pestprogramma

Jongeren staan achter uitzenden pestprogramma

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Jongeren staan achter het uitzenden van het pestprogramma Project P. Dat blijkt uit een onderzoek van Eenvandaag onder 1400 jongeren. Van hen zegt 59 procent het een goede zaak te vinden dat het programma ondanks alle ophef gewoon wordt uitgezonden.

De commotie ontstond nadat ouders en scholen bezwaar maakten tegen het programma, dat met verborgen camera pestslachtoffers volgde. De privacy van kinderen en leerlingen zou in het geding komen. Zeven op de tien jongeren vinden echter dat het aanpakken van pesten zwaarder weegt dan de privacy van de pester.

RTL brengt de pesters onherkenbaar in beeld. Van de ondervraagden vindt 27 procent echter dat ze juist herkenbaar in beeld moeten worden gebracht.

Van de 1400 deelnemers aan het onderzoek gaven 520 aan structureel te zijn gepest op de middelbare school. Van hen denkt 44 procent dat het pesten niet afneemt of juist erger wordt door het televisieprogramma; 34 procent denkt dat het pesten wel minder wordt.

Het pestprogramma is maandagavond voor het eerst te zien op RTL5. Een van de scholen waar wordt gefilmd is het Einstein Lyceum in de Rotterdamse wijk Hoogvliet. De school is niet blij met het programma en wil via de rechter het uitzenden van Project P proberen tegen te houden. Ouders van de leerlingen staan achter het kort geding dat de school heeft aangespannen.

Twee andere scholen, het Noordik College uit Vriezenveen en het Hoofdvaartcollege uit Hoofddorp, stelden eerder dat ze de verborgen camera afkeuren, maar dat ze desondanks blij zijn met de uitkomst van het programma.

Door: Novum