Giel Beelen gaat meer dan 190 uur non-stop radio maken

Giel Beelen gaat meer dan 190 uur non-stop radio maken

Geschreven door Daniël Schalk

Het VARA-programma Giel op 3FM bestaat 17 mei precies tien jaar. Om dit jubileum te vieren gaat Giel Beelen proberen meer dan 190 uur non-stop radio te maken.

Hij streeft daarmee naar een keiharde notering in het Guinness Book Of Records! Vanochtend belde Giel met zijn Vlaamse collega Lennart Creël. Hij beëindigde afgelopen zondag zijn marathonuitzending van 190 uur en is daarmee de nieuwe recordhouder.

Maar voor hoelang? Als het Giel lukt om meer dan 190 uur radio te maken pakt hij het record over van de Belg. Alle 3FM-dj’s werken mee aan deze recordpoging en steunen hun radiovriend ruim een week lang. Om Giel wakker en actief te houden worden luisteraars tijdens deze week ook uitgedaagd allerlei records te breken en die te delen met Giel. Giel is met zijn Guinness World Record radio maken vanaf maandag 12 mei om 06.00 uur te horen op 3FM. De recordpoging is ook te volgen op 101.TV.

Giel: ‘Iemand wees me er onlangs op dat ik 'de langstlopende ochtendshow op 3FM ooit' host en dat vond ik toch wel heel tof. Ondanks dat ik niets om zelfbevlekkende feestjes geef vond ik toch dat ik iets bijzonders moest doen dit jubileumjaar. Als mannetje van de radio heb ik natuurlijk al een hoop gedaan en beleefd en zou ik het gewoon supercool vinden om een officieel radiorecord te hebben. Maar ik weet als verfent te weinig slaap hebbende wel dat dit echt fucking heftig gaat worden’.

Tijdens de recordpoging mag Giel om de dag drie uur slapen, met tussendoor per dag twee powernaps van een kwartier. Met speciale lampen wordt hij wakker gehouden, maar ook op de juiste momenten in slaapstand gebracht. De 3FM-dj’s zijn bij Giel te gast gedurende hun eigen uitzendtijdstip. Tijdens de recordshow is het een komen en gaan van muziekvrienden van Giel die hun uiterste best zullen doen hem wakker te houden. De recordpoging vindt plaats onder toeziend oog van Notaris Mr. E.J.H. Horst, Horst & van de Graaff notarissen.

Giel maakt in 1994 de overstap naar 3FM waar hij voor verschillende omroepen (nacht-) programma’s als ‘Beelen voor je Bek’, ‘de Dopeshow’, ‘Nachtegiel’, ‘de Feestcommissie’ en ‘Giel Hier’ presenteerde. Van september 2003 tot mei 2004 was Giel dagelijks te horen bij de NPS op 3FM met, tussen 18.00 en 20.00 uur, ‘GiGaGiel’ en op vrijdag ‘Hard en Giel’. Sinds mei 2004 presenteert hij voor de VARA op 3FM het ochtendprogramma GIEL.

Grote nationale en internationale gasten, van Adèle tot Snow Patrol, komen in de vroege uurtjes bij hem langs, waanzinnige covers als Triggerfinger ontstaan in zijn uitzending, hij geeft onbekend talent een podium en vaste columnisten als Nico Dijkshoorn, Joep van Deudekom, maar ook Kraantje Pappie en Speelman en Speelman dragen hun steentjes bij aan het succes van het programma Giel. Zijn prijzenkast puilt inmiddels behoorlijk uit: hij won zeven keer een Marconi Award, ontving de Radioring en kreeg de Zilveren Reismicrofoon.