Giel ambassadeur Ghetto Radio

Giel ambassadeur Ghetto Radio

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

3FM dj Giel Beelen wordt ambassadeur van Ghetto Radio, zo maakte hij zojuist live in zijn programma ‘GIEL!’ van de VARA op 3FM bekend. Giel maakte vandaag zijn show vanuit de Ghetto Radio studio in Nairobi, Kenia. Hij is in Kenia om Concerts for Peace te bezoeken en de sfeer rond de verkiezingen in het land te peilen. Radiofanaat Giel is onder de indruk van het positieve gevoel dat Ghetto Radio in de slums heeft weten te brengen.

“Dat radio voor mij veel betekent, is geen nieuws’, zegt Giel Beelen. “Het is waarvoor ik leef en voor mij het mooiste medium. Hier, in Nairobi, zie ik een bijzonder fenomeen rond Ghetto Radio. In de sloppen van Nairobi, waar het leven uitzichtloos lijkt, heeft Ghetto Radio gezorgd voor een positief geluid, een positief gevoel en daarmee hoop. Als radioman wil ik me daar graag aan verbinden en mijn ervaring delen. Ghetto Radio verdient alle steun en ik hoop dat er in de toekomst op meer ellendige plekken op deze wereld zo’n positief geluid gaat klinken”. 

Ghetto Radio is een van oorsprong Nederlands initiatief (Stichting Ghetto Radio), gestart in 2006. De doelstelling om met media, journalistiek en cultuur bij te dragen aan het verbeteren van de positie van “ghetto” jongeren in de sloppenwijken van Afrika, leidde in 2007 tot de start van Ghetto Radio in Nairobi, Kenia. Inmiddels is het station uitgegroeid tot een van de populairste stations in Kenia en draait het volledig op commerciële inkomsten, nog altijd vanuit de optiek om bij te dragen aan de positieverbetering van jongeren in achterstandswijken.

Ghetto Radio combineert succesvol een mix van radio, internet, social media en evenementen. Sinds vijf jaar organiseert Ghetto Radio in samenwerking met 3FM ook Serious Request vanuit Kenia. De Nederlandse organisatie via het label This Is Africa heeft zich inmiddels wereldwijd weten te positioneren door middel van achtergrondverhalen en muziek. O.a. via het bloggers platform www.thisisafrica.me en meerdere online muziekstations.

Momenteel zet This Is Africa, in samenwerking met Giel Beelen een nieuw radiostation op in Accra, Ghana, vergelijkbaar met Ghetto Radio. Meer Afrikaanse steden zullen volgen.
Giel Beelen zal zich allereerst inzetten voor Ghetto Radio met zijn ervaring en bevlogenheid in de radio industrie. Hij zal betrokken worden bij trainingen en format ontwikkeling. Giel zal ook direct betrokken worden bij updates uit de Afrikaanse muziekindustrie.

Giel wil samen met Ghetto Radio / This Is Africa bijdragen aan radioprofessionaliteit voor jongeren in Afrikaanse steden en tevens meer bekendheid geven in Nederland en internationaal voor Afrikaanse cultuur en media-initiatieven.“Wij werken al een aantal jaar met Giel, tijdens Serious Request. De maatschappelijke betrokkenheid van Giel en zijn bevlogenheid voor radio zijn voor ons de juiste combinatie om met Giel een succesvolle samenwerking aan te gaan” zegt Maarten Brouwer, directeur Stichting Ghetto Radio.