BN'ers blikken terug op interviews door Theo van Gogh

BN'ers blikken terug op interviews door Theo van Gogh

Geschreven door Pieter Jongsma

Isa Hoes, Jan Marijnissen, Herman Brusselmans, Hans Dorrestijn, Joost Zwagerman en Hans Wiegel gaan deze zomer een interessante uitdaging aan. In het NCRV programma Altijd Wat kijken ze het tv-interview terug dat Theo van Gogh tussen 1989 en 1997 voor het programma Een prettig gesprek met hen hield.

Wat hebben ze toen gezegd? Welke ontwikkeling hebben ze sindsdien doorgemaakt? En hoe passen hun uitspraken van destijds daarin? In nieuwe interviews geven ze tekst en uitleg en vertellen ze hoe het was om door Van Gogh te worden geïnterviewd.

Komend najaar is het tien jaar geleden dat Van Gogh werd vermoord. Naar aanleiding hiervan dook Altijd Wat in het archief van zijn spraakmakende interview-programma Een prettig gesprek. In totaal maakte Van Gogh 328 afleveringen, waarin hij mensen uit de wereld van politiek, sport, media, kunst en cultuur ontving. Van Gogh ondervroeg op een prikkelende en provocerende manier, maar was ook vaak verrassend zacht en lief en bovenal echt geïnteresseerd in zijn gesprekspartners. Memorabel zijn de gesprekken met Pim Fortuyn en Herman Brood.

Kenmerkend voor het programma was de cactus die de geïnterviewde aan het eind van iedere uitzending kreeg en moest worden gekust. Het programma maakte destijds een rondreis langs diverse zenders en werd onder meer uitgezonden door de Amsterdamse stadszender AT5, SBS6 en RTL5. In de serie Het prettige gesprek van Altijd Wat worden zeven bijzondere uitzendingen van de lange reeks onder de loep genomen.

 

De serie 'Het prettige gesprek' van Altijd Wat start in de uitzending van dinsdag 15 juli met een gesprek met Isa Hoes. Zeven weken lang om 20.50 uur op Nederland 2.