Arjan Noorlander nieuwe NOS-correspondent in Brussel

Arjan Noorlander nieuwe NOS-correspondent in Brussel

Geschreven door Daniël Schalk

Arjan Noorlander wordt dit najaar de nieuwe NOS-correspondent in Brussel. Noorlander is momenteel economie-verslaggever voor de NOS in Hilversum. Ook VS-correspondent Wessel de Jong krijgt een nieuwe functie binnen de NOS.

Na een correspondentschap van maar liefst zeventien jaar in achtereenvolgens Moskou, Boedapest, Brussel en Washington, keert De Jong dit najaar terug naar Nederland. Hij gaat in Hilversum aan de slag als verslaggever op de redactie economie.

Arjan Noorlander volgt in Brussel correspondent Chris Ostendorf op, die per 1 oktober aan de slag gaat als redacteur en verslaggever op de Haagse redactie van de NOS voor Nieuwsuur. Arjan Noorlander is nu drie jaar economie-verslaggever in Hilversum. Noorlander begon in 2000 bij de NOS als economie-redacteur, maar vertrok twee jaar later naar de Haagse redactie.

Daar ging hij aan de slag als redacteur en verslaggever voor radio en televisie. In 2011 keerde hij terug naar de economie-redactie in Hilversum. Noorlander was tijdens de Europese Verkiezingen ook te zien als economisch duider in het tv-programma NOS Nederland Kiest: De Stemming.

Noorlander: “De afgelopen jaren zat Nederland middenin de economische crisis en heb ik veel verslag gedaan van deze moeilijke periode. De komende jaren zal Europa een nieuwe balans moeten opmaken. Voor politici is het een uitdaging om te onderzoeken hoe het verder moet met de Europese samenwerking; voor mij is het een uitdaging om daar met een kritische journalistieke blik naar te kijken. Daar ga ik mij voor inzetten.”

De Jong terug naar Nederland

Wessel de Jong startte zijn carrière bij de NOS in 1998 als correspondent in Moskou voor het NOS Radio 1 Journaal. In 2003 ging hij naar Boedapest om verslag te doen van met name de uitbreiding van de Europese Unie en van de nasleep van de oorlog in voormalig Joegoslavië. Van 2006 tot 2011 was De Jong België- en Europa-correspondent in Brussel. In 2011 verhuisde hij naar Washington. Na zijn jarenlange correspondentschap verlegt De Jong binnenkort zijn werkterrein naar Nederland.

De Jong: “Ik ben heel lang correspondent geweest, dus Nederland is relatief nieuw voor mij. Ik moet het opnieuw ontdekken; ik word een beetje correspondent in eigen land. Maar ook weer niet. Correspondentenwerk is heel generalistisch, dat gaat van Amerikanen in Irak tot het WK. Nu ga ik naar een specialistische redactie, de economie-redactie. Dat vind ik spannend, om eens meer de diepte in te duiken. Ik moet mezelf opnieuw uitvinden en ik vind het geweldig dat de NOS mij die kans biedt. Het zal wel een hele overgang worden, vooral voor mijn gezin, want dat heeft nooit in Nederland gewoond.”