Vandaag op tv: NOS verslaat eerste Prinsjesdag met prinses Amalia
Bron: RVD / Frank Ruiter

Vandaag op tv: NOS verslaat eerste Prinsjesdag met prinses Amalia

Geschreven door Daniël Schalk

De derde dinsdag van september betekent Prinsjesdag en daar doet de NOS traditiegetrouw verslag van. De middag begint met de rijtoer van de Glazen Koets met daarin koning Willem-Alexander, koningin Máxima en voor het eerst prinses Amalia, die nu 18 is en daarmee staatsrechtelijk de troonopvolger.

Vanwege de langdurige renovatie van het Binnenhof leest koning Willem-Alexander de Troonrede dit jaar voor in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Voor de koning eindigt de dag met de balkonscène. Daarna zal minister Sigrid Kaag van Financiën de Miljoenennota aanbieden aan de Tweede Kamer.

De tv-uitzending wordt gepresenteerd door Saïda Maggé. Tijdens de rijtoer staat verslaggever Malou Petter tussen het publiek. De Miljoenennota met de begroting voor het komende jaar wordt na de overhandiging aan de Tweede Kamer besproken door Rob Trip en politiek commentator Arjan Noorlander.

Aan het begin van de avond zet de NOS alle hoogtepunten van Prinsjesdag 2022 op een rijtje op NPO 2. Om 21:30 uur zal er op dezelfde zender in Nieuwsuur aandacht worden besteed aan de reacties uit politiek Den Haag en bespreekt Mariëlle Tweebeeke met Mathijs Bouman en Arjan Noorlander de kabinetsplannen.

De live-uitzending begint om 12:25 uur en duurt tot 15:45 uur en is te zien op NPO 1. Om 19:30 uur is op NPO 2 een samenvatting van de dag te zien en om 21:30 uur volgt Nieuwsuur.