‘Cosmos best bekeken serie ooit op National Geographic Channels

‘Cosmos best bekeken serie ooit op National Geographic Channels

Geschreven door Pieter Jongsma
National Geographic Channel en FOX Broadcasting Company hebben laten weten dat ‘Cosmos: A Spacetime Odyssey’ wereldwijd maar liefst 135 miljoen kijkers heeft bereikt. De dertiendelige serie van uitvoerend producent Seth MacFarlane (Family Guy, Ted) en schrijver/regisseur Ann Druyan wordt gepresenteerd door de gerenommeerde astrofysicus dr. Neil de Grasse Tyson.

De eerste aflevering ging in maart 2014 in 180 landen in première op National Geographic Channel en in 125 landen op diverse andere FOX-kanalen. Hiermee is het de grootste wereldwijde lancering van een tv-serie. In Nederland debuteerde Cosmos gelijktijdig op de zenders National Geographic Channel, Nat Geo Wild, FOX en FOXlife.

Kijkcijfersucces
Een combinatie van een uniforme programmering en een grootschalige communicatie-, marketing- en digitale strategie leidde tot het succes. Wereldwijd is Cosmos de best bekeken serie van National Geographic Channel. Deze omvangrijke campagne leidde tot hoge kijkcijfers in Europa, Latijns-Amerika en Azië. In veel landen waaronder Nederland, Noorwegen, Portugal, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Australië, Colombia, Kroatië en Korea stegen de kijkcijfers uit tot ver boven het gemiddelde. In totaal trok de serie tot dusver al 4,5 miljoen kijkers naar National Geographic Channel in Nederland. Cosmos is momenteel nog elke zondagavond te zien om 23.00 uur op National Geographic Channel.
Awards en perstour
Vorige maand was Cosmos een van de grote winnaars op de Critics' Choice Television Awards en versloeg de serie programma’s als ‘Top Gear’ en ‘Undercover Boss’. Cosmos sleepte twee awards in de wacht voor de categorieën Best Reality Series en Best Reality Host. De serie werd wereldwijd ondersteund door een uitgebreide PR-, marketing- en on air-campagne, die in elk deelnemend land werd gelokaliseerd. Naast een promotionele tour, waar Druyan en Tyson aan deelnamen om de pers te woord te staan, waren er ook verschillende Nederlandse ambassadeurs. André Kuipers, Govert Schilling en Diederik Jekel waren te gast in populaire tv-programma’s om hun enthousiasme over de serie met het publiek te delen.
Cosmos
Het legendarische programma dat bekend is uit de jaren tachtig, werd destijds gepresenteerd door Carl Sagan. In de opvolger van de oorspronkelijke bekroonde serie nam dr. Neil deGrasse Tyson het stokje van hem over. De vooraanstaande astrofysicus neemt de kijker mee op een reis door heden, verleden en toekomst. Nooit eerder vertelde verhalen over de zoektocht naar kennis komen tot leven en kijkers reizen door nieuwe werelden voor een volledig beeld van de kosmos op grote en kleine schaal.