Kamervragen naar aanleiding van 'De Wachtkamer'

Kamervragen naar aanleiding van 'De Wachtkamer'

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Naar aanleiding van De Wachtkamer (IKON), aflevering ‘Vechten voor hoop’ stellen het CDA, ChristenUnie en de SP Kamervragen over het gebrek aan goede comazorg in Nederland.

In het televisieprogramma staat de strijd van Cengiz Döker uit Almere centraal. Samen met zijn schoonouders, schoonzus en zoontje zorgt hij thuis voor zijn vrouw Tulay. Zij is na een ernstig verkeersongeluk in coma geraakt en heeft minimaal bewustzijn. Cengiz strijdt met lotgenoten en wetenschappers voor een betere comazorg in Nederland. Kamerleden vallen hem nu bij.

Geen plek in een revalidatiecentrum
Die strijd blijkt een hard gevecht. De zorg voor mensen in en na een coma laat namelijk in Nederland nogal te wensen over. Zo is er bijvoorbeeld voor patiënten vanaf 25 jaar geen behandeling mogelijk en geen plek in een revalidatiecentrum. De keus is of in een verpleeghuis zonder adequate zorg of thuis worden opgevangen door familieleden zoals in het geval van Cengiz.

Ook de verschillende vergoedingscriteria van zorgverzekeraars voor bijvoorbeeld in het buitenland erkende therapieën zorgen ervoor dat familieleden van comapatiënten van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Kamervragen
Dit alles tot verbijstering van Kamerleden Mona Keijzer (CDA), Carla Dik (CU) en Henk van Gerven (SP). Zij hopen met Kamervragen duidelijk te krijgen waarom deze groep patiënten in Nederland niet als mens wordt gezien terwijl in omringende landen wel goede zorg voorhanden is. Volgens de Kamerleden verdient deze groep dezelfde behandeling als andere patiënten en mogen zorgverzekeraars daar geen onderscheid in maken.

Stille epidemie
Ook vanuit de wetenschap wordt strijd gevoerd voor een betere comazorg. Zo vindt de Belgische neuroloog en hoofd van de Coma Science Group Steven Laureys dat Nederland deze ‘stille epidemie’ niet naast zich neer kan leggen en deze mensen niet in de kou mag laten staan.

De Nederlandse klinisch neuropsycholoog Henk Eilander en onderzoeker ernstig hersenletsel Jan Lavrijsen zien het als hun maatschappelijke missie en reizen het hele land door om aandacht te vragen voor de kennis en behandeling van ernstig hersenletsel. Volgens hen is het onduidelijk wie er in Nederland probleemeigenaar is.

Jan Lavrijsen: “In de troonrede staat dat niemand tussen wal en schip mag vallen met een overheid die beschermt voor kwetsbare mensen. Dit is een groep kwetsbare mensen in een land waarbij de overheid zich steeds meer terugtrekt.”

Cengiz heeft zich sinds kort met lotgenoten verenigd in de stichting Zorgen na Coma. Zij hopen samen met de wetenschappers uit binnen- en buitenland weer goede comazorg naar Nederland te halen. Desnoods met een eigen centrum compleet met therapieën en onderzoek.