HBO wint 19 Primetime Emmy Awards

HBO wint 19 Primetime Emmy Awards

Geschreven door Pieter Jongsma

Vannacht zijn in Hollywood voor de 66ste keer de Primetime Emmy Awards uitgereikt. HBO won 19 Emmy Awards. Publieksfavorieten True Detective (5 Emmy Awards) en Game of Thrones (4 Emmy Awards) sleepten van alle genomineerde HBO-producties de meeste Emmy Awards binnen.

Julia Louis-Dreyfus won voor de derde keer op rij een Emmy Award voor haar rol als vicepresident Selina Meyer in de komedieserie Veep.

Ook de film The Normal Heart werd bekroond met 2 Emmy Awards. De presentatie was dit jaar in handen van Seth Meyers en de ceremonie was live te volgen via HBO Nederland. Voor iedereen die het Award-festijn gemist heeft, biedt de gemonteerde samenvatting uitkomst. Deze is, met Nederlandse ondertiteling, komende vrijdag om 19:00 uur te zien op HBO 2.

Met in totaal 99 nominaties - voor het veertiende jaar op rij de meeste nominaties van alle netwerken - scoorden vooral True Detective en Game of Thrones.

True Detective
Regisseur Cary Fukunaga kreeg voor zijn regiedebuut een Emmy Award. Samen met de 4 Creative Arts Emmy Awards sleepte het eerste seizoen van de anthologiereeks 5 Emmy Awards in de wacht.

Game of Thrones
Kijkcijferkanon Game of Thrones won 4 Emmy Awards. Na vier seizoenen staat de teller voor de serie - waarin Carice van Houten en Michiel Huisman te zien zijn - nu op 14 Primetime Emmy Awards.

The Normal Heart
The Normal Heart, een filmadaptatie van Larry Kramer’s wereldberoemde toneelstuk, kreeg een Emmy Award voor ‘Beste tv-film’. De dramafilm won eerder een Emmy Award voor ‘Beste make-up voor een miniserie of film’. Net als Behind the Candelabra in 2013 won HBO met The Normal Heart ook dit jaar de felbegeerde titel ‘Beste tv-film’.

Veep
Veep, dat de komische taferelen van vicepresident Selina Meyer verhaalt, ging naar huis met 1 Emmy Award. Actrice Julia Louis-Dreyfus won voor de derde keer op rij een Emmy Award in de categorie ‘Beste vrouwelijke hoofdrol in een komedieserie’.

Creative Arts Emmy Awards
Samen met de 15 Creative Arts Emmy Awards die op 16 augustus zijn uitgereikt, komt de teller voor HBO dit jaar op 19 Primetime Emmy Awards.