'Breaking-Amish' jongeren keren terug naar hun strenggelovige gemeenschap

'Breaking-Amish' jongeren keren terug naar hun strenggelovige gemeenschap

Geschreven door Pieter Jongsma

Twee jaar nadat ze gebroken hadden met hun Amish-achtergrond, keren Abe, Rebecca, Kate, Jeremiah en Sabrina voor even terug naar hun strenggelovige gemeenschap.

Aanleiding is een reünie die Abe's moeder Mary organiseert op Kerstavond waarbij ze de vijf jongeren uitnodigt voor een diner. Kate vliegt in vanuit New York, waar haar carrière als model steeds groter begint te worden.

Abe en Rebecca woonden al weer in Punxsutawney om met hun gezin dichterbij hun familie te zijn en Jeremiah trekt tijdelijk in bij Mary en haar man Chester, omdat hij nergens anders terecht kan. Het vormt de opmaat van een nieuw seizoen vol oude wonden en nieuwe uitspattingen. Dat laatste geldt vooral voor Mary die ondanks haar terugkeer naar het Amish-geloof toch nog steeds haar religieuze grenzen opzoekt. Zo gaat ze samen met haar dochter Katie Ann op bezoek bij Kate in New York waarbij ze bijna alles doet wat haar Amish-god verboden heeft. Return To Amish is vanaf donderdag 18 september tot en met donderdag 13 november om 22:00 uur te zien op TLC.

Echt terugkeren tot het Amish-geloof zijn de vijf jongeren beslist niet van plan. Daarvoor zijn de verleidingen van hun nieuwe leven als 'English' te groot. Alleen Mary en dochter Katie Ann leven weer volgens de Amish-tradities. Dat wil zeggen: Mary is officieelgeshund door de gemeenschap en houdt er zo haar eigen losse geloofsregels op na.

Ze deinst er dan ook niet voor terug om naar New York te gaan en Kate te bezoeken die net voor het eerst een grote show voor de Fashion Week mag doen. Mary heeft de tijd van haar leven. Ze gaat met Kate mee naar after-party's, rijdt in een verlengde limo door de straten van New York en drinkt voor het eerst van haar leven champagne. Maar terug in Pennsylvania krijgt ze te horen dat door haar zondige trip nu ook haar rechtlijnige man Chester geshund is door de bisschop. Hun zonen Abe en Andrew, die hun eerdere ruzies voor even hebben bijgelegd, begrijpen sowieso niet waarom hun ouders nog steeds bij de Amish blijven als ze bij elk beetje plezier meteen worden gestraft.

Op de achtergrond spelen andere persoonlijke issues. Zo zijn zowel Rebecca als Sabrina zwanger. Vooral voor Sabrina is het extra zwaar, omdat ze er helemaal alleen voor staat. De vader in kwestie is niet meer in beeld en daarnaast is ze volledig verstoten door haar familie. Andrew heeft weer andere dingen om zich zorgen om te maken. Niet alleen heeft hij de laatste jaren vaker wel dan niet in de gevangenis doorgebracht, hij heeft ook nog een relatie met Chapel. Een meisje van buiten de Amish-gemeenschap waar zijn ouders niet blij mee zijn. En dan beweert Jeremiah ook nog dat hij ooit met deze Chapel heeft geslapen, wat weer tot frictie tussen hem en Andrew leidt. Jeremiah probeert op zijn beurt zijn verblijf bij Mary en Chester een nuttige invulling te geven door samen met Mary een business op te zetten in het verkopen van handgemaakte kleding. Maar of die twee een goed businessteam zullen vormen, is nog maar de vraag.

Zo zijn niet alleen de vijf afvallige Amish-rebellen voor eventjes terug, met hen komen ook weer nieuwe issues, intriges, en hoogoplopende irritaties.

Return To Amish is vanaf donderdag 18 september tot en met donderdag 13 november om 22:00 uur te zien op TLC.