Discovery Networks scoort beste maand, beste kwartaal en beste halfjaar

Discovery Networks scoort beste maand, beste kwartaal en beste halfjaar

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Discovery Channel breekt in de maand juni opnieuw alle records. Met een marktaandeel van 4,6% in de doelgroep Man 20-49 jaar overtreft de non-fictie entertainment zender voor mannen zichzelf opnieuw.

Ook TLC komt als grote winnaar uit de strijd: met een marktaandeel van 4,4% in de doelgroep Vrouw 20-49 jaar is de maand juni voor de non-fictie lifestyle zender voor vrouwen eveneens een record. Dat, in combinatie met het marktaandeel van 1,2% in de doelgroep Vrouw 20-49 jaar voor het recent gelokaliseerde ID, maakt juni tot de beste maand voor Discovery Networks ooit met een recordmarktaandeel van 6,4% in de doelgroep 20-49. Hiermee scoort de zendergroep de beste maand en daarmee het beste kwartaal en het beste halfjaar ooit.

Jochem de Jong, algemeen directeur Discovery Networks: “2013 is tot nu toe een prachtig jaar voor ons. Elke keer als we denken dat nóg beter niet mogelijk is, blijken we onszelf toch weer te kunnen overtreffen. Onze strategie werpt zijn vruchten af op merk-, zender- en bedrijfsniveau. De lancering van TLC all day en de lokalisering van ID bleken de juiste keuzes te zijn. Ook de programmastrategie van het programmateam staat als een huis. De investering in het team en het centraal plaatsen van content als basis voor alles dat we doen, hebben ervoor gezorgd dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Het is fantastisch dat we daarvoor beloond worden door de kijker.”

Discovery Channel
Discovery Channel behaalde in juni 2013 het hoogste marktaandeel in haar 24-jarige bestaan in Nederland: 4,6% in de doelgroep Man 20-49 jaar. Door de eveneens sterke prestaties in voorgaande maanden heeft dit geresulteerd in het beste kwartaal ooit voor de zender. In het tweede kwartaal van het jaar was het marktaandeel 4,3%. Deze recordcijfers zorgden er ook voor dat het eerste halfjaar van 2013 de boeken ingaat als het allerbeste halfjaar, met een gemiddeld marktaandeel van 4,2%.

TLC
TLC heeft het in het eerste halfjaar als 24-uurs zender geweldig gedaan. In de eerste zes maanden van 2013 realiseerde de vrouwenzender een gemiddeld marktaandeel van 3,3% in de doelgroep Vrouw 20-49. Gedurende het jaar zijn de cijfers blijven groeien, waardoor het marktaandeel in het tweede kwartaal zelfs op een score van 3,8% uit is gekomen. Juni is een absolute recordmaand geworden voor TLC, dankzij het hoogste marktaandeel tot nu toe: de zender behaalde in juni een marktaandeel van 4,4% en was daarmee de 7e zender van Nederland (in de doelgroep Vrouw 20-49).

Discovery Networks
Met de introductie van crime-zender ID in de digitale basispakketten is de portfolio van Discovery Networks verder uitgebreid en verstevigd. In de eerste maanden als volledig gemeten SKO-zender haalde ID een gemiddeld marktaandeel van 1,1% in de doelgroep Vrouw 20-49 jaar. De zender bereikt gemiddeld 2 miljoen kijkers per maand (6 jaar e.o.). Met deze drie sterke zenders is het marktaandeel van Discovery Networks in Nederland groter dan ooit. In juni behaalde de zendergroep een marktaandeel van 6,4% in de doelgroep 20-49 jaar.

Record hoeveelheid nieuwe premières
Het succes van Discovery Channel en TLC wordt gedreven door de enorme investering in programmering. In 2013 is een ongekend aantal premières uitgezonden met als uitschieters voor Discovery Channel Fast ’n Loud, Ice Cold Gold en Naked & Marooned with Ed Stafford en voor TLC Breaking Amish, Here Comes Honey Boo Boo en Cheer Perfection. Door het interview met Lance Armstrong door Oprah Winfrey op TLC en de Grand Canyon stunt met Nik Wallenda op Discovery Channel stonden beide zenders de afgelopen tijd veelvuldig in de belangstelling. Tijdens het live event ging 71% van het Amerikaanse Facebook- en Twitterverkeer over Nik Wallenda en was #skywire trending topic.

Bron: SKO, jan-jun 2013, all day 02:00-26:00 uur