Spuiten en Slikken start brugerinitiatief voor recreactieve drugsgebruiker

Spuiten en Slikken start brugerinitiatief voor recreactieve drugsgebruiker

Geschreven door Pieter Jongsma

Je staat met al je vrienden in de rij voor een festival, bent op en top in de feeststemming en wordt dan plotseling uit de rij geplukt. Gepakt met een pilletje in je zak. Betrapte feestgangers bij grote evenementen krijgen steeds vaker ter plaatse een strafbeschikking aangeboden.

Lekker natuurlijk dat je in veel gevallen weer snel het festivalterrein op mag, maar jammer dat je de komende vijf jaar kunt fluiten naar banen in de zorg, het onderwijs of als taxichauffeur.

Een strafbeschikking kan namelijk problemen opleveren bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) en dat is nodig voor bepaald werk. Wat betreft Spuiten en Slikken is dat een veel te hoge prijs en daarom is de petitie ‘Een pil te veel maakt geen crimineel’ gelanceerd. Bij 40.000 handtekeningen komt het onderwerp in de Tweede Kamer op de agenda. Het uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat aanhouding met een kleine hoeveelheid drugs geen invloed heeft op het verkrijgen van je VOG.

Bij veel grote evenementen staan politie en het Openbaar Ministerie al klaar om gepakte feestgangers binnen een mum van tijd, zonder tussenkomst van advocaat, een strafbeschikking te kunnen geven. Dat heeft volgens Spuiten en Slikken-presentator Tim Hofman grotere gevolgen dan veel mensen denken: ‘Als je gepakt bent met een pilletje wil je maar één ding: terug het festivalterrein op. Maar op dit moment zou je je eigenlijk zorgen moeten maken over heel andere zaken. Je loopt namelijk het risico dat je vijf jaar lang niet aan de bak komt in bepaalde functies omdat je geen VOG krijgt. Dat realiseren veel te weinig mensen zich. En wat ons betreft zou deze zware consequentie ook niet boven je hoofd moeten hangen voor zo’n klein vergrijp.’

Geraldine Kemper heeft in de uitzending van Spuiten en Slikken de eerste handtekening gezet. Steun de petitie hier!