Vroege Vogels verhuist van Capitool naar Naardermeer

Vroege Vogels verhuist van Capitool naar Naardermeer

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Het populairste natuurprogramma van Nederland gaat naar het oudste natuurmonument. ‘Vroege Vogels’ zendt vanaf zondag 3 maart wekelijks live uit in Bezoekerscentrum Stadzigt in het Naardermeergebied. Dat maakten presentatoren Janine Abbring en Menno Bentveld vandaag bekend.

Precies acht jaar geleden ontvluchtte ‘Vroege Vogels’ de Hilversumse radiostudio’s. ‘Een natuurprogramma dat opgesloten zit in een ruimte waarin daglicht niet door kan dringen, is niet geloofwaardig’, was toen het credo. Op 27 februari 2005 kwam de eerste uitzending vanuit ’s-Graveland, waar Natuurmonumenten de programmamakers het Capitool aanbood. ‘We hebben bijna vierhonderd uitzendingen lang genoten van dat zondagse paleisje in het parkbos van buitenplaats Schaep en Burgh. Maar het begon te kriebelen, we zochten nieuwe uitdagingen en kunnen die vinden in de natte natuur van het Naardermeer’, zegt eindredacteur Joost Huijsing.

Het oudste natuurmonument herbergt het nieuwste Bezoekerscentrum van Nederland. Met een grote moestuin, een biologische winkel en een botenloods waar excursieboten liggen. ‘Een nieuwe biotoop is een mooie plek die op allerlei manieren kansen biedt om een 35-jarig programma jeugdig te houden. We zijn met ‘Langs De Lijn’ en ‘Met Het Oog op Morgen’ de langstlopende serie op de radio. Maar altijd in voor verandering en dit wordt een hele mooie.’

‘Vroege Vogels’, elke zondag van 08.00 – 10.00 uur bij de VARA op Radio 1, vanuit Stadzigt aan de rand van het Naardermeer. Bovendien vanaf 5 maart weer elke dinsdagavond op tv, om 19.20 uur bij de VARA op Nederland 2.