Marconi Oeuvre Award 2014 toegekend aan Edwin Evers

Marconi Oeuvre Award 2014 toegekend aan Edwin Evers

Geschreven door Pieter Jongsma

De vakjury van de Marconi Oeuvre Award 2014 heeft Edwin Evers verkozen tot winnaar van de prominente Nederlandse radioprijs. Dit is vandaag in RTL Boulevard bekendgemaakt.

Vanmiddag is Edwin Evers overvallen door zijn jeugdheld André van Duin met dit bijzondere nieuws. Met een smoes was Evers naar het kantoor van John de Mol gelokt, waar hij niet de Talpa baas trof, maar André van Duin, die hem vertelde dat hij tot winnaar is verkozen van deze prestigieuze Award. Verrast liet Evers voor de camera van RTL Boulevard weten bijzonder vereerd te zijn om dit nieuws te horen van zijn grote voorbeeld. Evers is al jaren een bewonderaar van het radiowerk van André van Duin en Ferry de Groot, die met de Dik Voormekaar show in de jaren '70 en '80 typetjes op de radio populair maakten.

Volgens de vakjury is de 43-jarige Edwin Evers een unieke radiomaker die van onschatbare waarde is voor het Nederlandse radiolandschap. Met zijn ochtendshow Evers Staat Op heeft hij de betekenis van ochtendradio gedefinieerd. Zijn radioprogramma vol met typetjes is na al die jaren nog steeds enorm populair. De jury prijst de enorme toewijding van Evers, die 16 jaar lang onvermoeibaar ochtendradio op constant hoog niveau maakt. De jury hoopt en verwacht dat Edwin Evers nog zeer lang een grote rol zal blijven spelen op de Nederlandse radio. Edwin Evers is een genre op zich en daarom is hij de winnaar van de Marconi Oeuvre Award 2014.

Edwin Evers won in 2006 tevens de allereerste Gouden RadioRing, de publieksprijs voor radio in voor Evers Staat Op. Ook won hij driemaal de Zilveren RadioSter Man als meest populaire radioman van Nederland en won hij drie Marconi Awards, voor beste presentator en beste programma. En nu is hij ook winnaar van de Oeuvre Award. Evers schaart zich in een rij iconen uit de radiowereld. Eerdere winnaars waren: Tom Mulder (2004), Rob Stenders (2005), Wessel van Diepen (2006), Ferry Maat (2007), Frits Spits (2008), Erik de Zwart (2009), Jeroen van Inkel (2010), Lex Harding (2011), Felix Meurders (2012) en Peter van Bruggen (2013).

Op het RadioGala van het Jaar worden de Marconi Awards uitgereikt. Naast de Oeuvre Award zijn er de vakjuryprijzen voor 'Aanstormend Talent' en voor 'Beste zender'. Ook is er de nieuwe 'Impact Award', voor radiomakers die het afgelopen jaar een bijzondere voetafdruk in het radiolandschap hebben achtergelaten. De uitreiking van de Marconi Awards wordt gecombineerd met de publieksprijzen voor radio: de Gouden RadioRing en de Zilveren RadioSterren. Sinds 2010 zijn de Marconi Awards geadopteerd door AVROTROS.

Het RadioGala vindt plaats op donderdag 13 november in Theater Gooiland in Hilversum. AVROTROS zendt dit spektakel live uit via NPO Radio 2, NPO 101TV en avrotros.nl/radioring.

De vakjury bestaat uit tien actieve radiomakers, vijf uit de publieke, vijf uit de commerciële sector. Minimaal twee juryleden werken niet bij popmuziekzenders, minimaal twee juryleden zijn vrouw. De jury van 2014 bestaat uit: Uunco Cerfontaine (voorzitter / Sky Radio Group), Rob Ester (Q-Music), Marijke Roskam (BNR NieuwsRadio), Merel Uffing (NPO Radio 6 Soul & Jazz), Giel Beelen (VARA 3FM), Florent Luyckx (media professional), Leo van der Goot (broadcasting consultent), Rob van Stuivenberg (luistercijferspecialist), Ronald Sebök (100%NL/Radio 10) en Tim Klijn (Radio 538).