Operatie Live: ’Diepe Hersenstimulatie’ bij MAX

Operatie Live: ’Diepe Hersenstimulatie’ bij MAX

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Voor het vijfde opeenvolgende jaar zendt MAX op 26 november Operatie Live uit. In de afgelopen vier jaar zagen miljoenen mensen live de bijzondere geboorte van een baby via een keizersnede, een niertransplantatie, een hersenoperatie en een open hartoperatie.

Dit jaar zal in het HagaZiekenhuis in Den Haag een Diepe Hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation) uitgevoerd worden. Een ingreep waarbij de symptomen van bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson worden onderdrukt. Om 21.25 uur, op NPO 1, biedt MAX kijkers wederom een unieke gelegenheid om dit live te aanschouwen.

Tijdens de uitzending ontvangt presentator Charles Groenhuijsen verscheidene experts op het gebied van deze ingreep. Samen met de uitvoerende chirurgen en (neurologische) experts verslaat hij de operatie en geeft achtergrondinformatie. Nog steeds bestaat er angst rondom hersenoperaties zoals de Diepe Hersenstimulatie. Vaak onterecht; bij de uitgezonden ingreep blijft de patiënt zelfs bij bewustzijn, zodat hij direct kan reageren op wat er in het lichaam gebeurt.

Ongeveer 1 op de 1000 Nederlanders wordt getroffen door een neurologische bewegingsstoornis. Zoals de patiënt bij de uitgezonden ingreep, hij lijdt aan Parkinson. Mensen met een neurologische bewegingsstoornis, jong en oud, lijden onder een voortdurend schuddende beweging van hun lichaam of hebben juist last van ongecontroleerde spierverkrampingen en stijfheid. Een combinatie van deze twee uitersten komt ook voor.

Presentator Charles Groenhuijsen maakt ook kennis met een tweede patiënt, die de operatie al heeft ondergaan. Hij vertelt hoe het leven er na de ingreep uitziet en welke alledaagse dingen eindelijk weer mogelijk zijn.

Operatie Live: ’Diepe Hersenstimulatie’ ,woensdag 26 november, om 21:25 uur op NPO 1