NPO: Veel nieuwe programma’s en herkenbare televisienetten

NPO: Veel nieuwe programma’s en herkenbare televisienetten

Geschreven door Pieter Jongsma

Veel nieuwe televisieprogramma's, beter herkenbare televisienetten en programma's voor jongeren op NPO 3. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zet in 2015 verder in op vernieuwende programmering met maatschappelijk relevante programma's voor alle groepen in de samenleving. 'Met een duidelijk herkenbare publieke programmering spelen we beter in op de snelle veranderingen in de mediawereld,' aldus Frans Klein directeur Televisie bij de NPO.

Volgens Frans Klein 'wordt er door het jaar heen vaker vernieuwd, worden TV-series korter geprogrammeerd en wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe vormen en formats die goed passen bij de NPO. We maken ruimte voor innovatieve ideeën. Altijd met programma's die van toegevoegde waarde zijn.'

Volgens Shula Rijxman, bestuurder van de NPO, zie je de nieuwe koers van de Nederlandse Publieke Omroep nu ook daadwerkelijk terug in de programmering. Met de nadruk op onderscheidende en betekenisvolle programmering die in nauwe samenwerking met de omroepen wordt gemaakt. 'In een veranderende samenleving is er juist behoefte aan verbinding en verdieping. Met nieuwe mensen, een duidelijke strategie en door keuzes te maken, wordt het nu heel concreet: op radio, op televisie én online.'

De focus ligt daarbij op journalistiek, Nederlands drama, kunst en cultuur en programma's voor jongere kijkers. De grootste vernieuwing is zichtbaar op NPO 3. Deze zender komt vanaf medio december met veel nieuwe programma's, specifiek gericht op 20 tot 34 jarigen. Iedere televisieavond krijgt op NPO 3 een duidelijk signatuur. Ook wordt er nauw samengewerkt met NPO 3FM en komt er ruimte voor jonge televisiemakers om online te gaan experimenteren met programma´s voor deze jonge doelgroep.

NPO 1
NPO 1 is de verbindende zender van Nederland voor het gesprek van de dag en grote gebeurtenissen. Vanaf 2015 gaat NPO 1 frequenter vernieuwen en programmareeksen worden korter. Human interest wordt maatschappelijk relevanter met verhalen van echte mensen en er is aandacht voor nieuwe genres zoals populair wetenschappelijke programma's.

Nieuwe programma's: o.a. Bodyscan, Anita wordt opgenomen, NOORD-ZUID, Nationale Misdaadmeter.

NPO 2
NPO 2 is de verdiepende zender die de blik op de wereld verruimt door duiding en achtergronden bij actuele thema's in binnen- en buitenland. Minder versnippering op NPO 2 met vaste avonden voor kunst en cultuur en documentaires. En vernieuwende televisieformats zoals de introductie van actueel drama en nieuwe journalistieke programma's.

Nieuwe programma's: o.a. De Fractie, Podium Witteman, Rot op naar je eigen land.

NPO 3
NPO 3 wordt vanaf 2015 nog meer de zender voor 20 tot 34 jarigen. NPO 3 brengt frisse, positieve programma's op vaste avonden. De programma's sluit direct aan op de belevingswereld van de doelgroep. Veel fictie, muziek en festivals waar nauw wordt samengewerkt met NPO 3FM. Ook gaat NPO 3 online en op TV ruimte geven om met programma's te experimenteren.

Nieuwe programma's: o.a. De Roze Wildernis, Jojanneke in de prostitutie, Mindf*ck, Missie Aarde.