Veel evenementen en nieuwe programma's tijdens de zomer van de publieke omroep

Veel evenementen en nieuwe programma's tijdens de zomer van de publieke omroep

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Met een mix van evenementen, nieuwe en vertrouwde programma's kan het publiek de hele zomer genieten van de programma's bij de publieke omroep.

Evenementen
De publieke omroep is deze zomer volop aanwezig op evenementen zowel met radio als televisie. Begin juli trapt de publieke omroep af met de start van de Tour de France in Utrecht. De gezamenlijke omroepen doen van 2 tot en met 4 juli op NPO Radio 1 verslag van de start van de Tour de France vanuit Utrecht met Radio Grand D├ępart. Daarna presenteren Jurgen van den Berg en Robbert Meeder NOS Radio Tour de France. Ook op NPO Radio 2 is de start op 4 juli live te horen in het programma Grand Depart Kranenbarg. Op NPO 1 zijn alle etappes te zien tijdens NOS Studio Sport: Tour de France. Dione de Graaff en Gert van 't Hof presenteren vanaf 2 juli dagelijks het programma NOS Studio Tour. In aanloop naar de Tour zendt NPO 3 een week lang elke dag Bureau Sport (VARA) uit.

Ook is de publieke omroep de hele zomer aanwezig op vele cultuur- en muziekfestivals in het hele land, zoals North Sea Jazz, Zwarte Cross, Lowlands, Festival Classique, Oerol, Appelsap, Prinsengrachtconcert en de UITmarkt. FunX zendt 24 en 25 juli uit vanaf het Zomercarnaval in Rotterdam en rijdt met een eigen truck mee tijdens de Straatparade.

Nieuw
Tijdens de maand juli zendt de KRO elke avond een spannende Britse, Franse of Scandinavische detective uit op NPO 1. Naast de nieuwe spannende series Falco, Dicte en Chasing Shadows zijn er ook nieuwe afleveringen van bekende titels te zien, zoals Death in Paradise en DCI Banks.

Nieuw op NPO 1 deze zomer is Pointless (AVROTROS). Een kennisquiz gepresenteerd door Lucille Werner waarbij kandidaten juist zo weinig mogelijk punten moeten behalen. Ook nieuw op NPO 1 vanaf 25 juni is het EO-programma Rennen voor Twee waarin gehandicapte kinderen met hun familieleden worden voorbereid op een triatlon door zwemcoach Maarten van der Weijden, fietscoach Leontien van Moorsel en hardloopcoach Erben Wennemars. Op NPO 2 kookt Yvette van Boven in het kader van NPO Groen vanaf 17 augustus elke doordeweekse dag duurzame, eenvoudige en betaalbare gerechten met lef in Koken met Van Boven (VPRO). In VPRO Cinema Collectie vertellen filmmakers over hun doorbraakfilm, die aansluitend wordt uitgezonden (vanaf vrijdag 26 juni).

Vanaf 6 juli gaat Jim met zijn vrienden de hele zomer festivals en andere events langs in de nieuwe transmediale serie 4JIM (KRO-NCRV). 4JIM is te zien op NPO 3 en festivalgangers en kijkers kunnen zelf meedoen via de 4JIM-app. De serie Cucumber (VPRO) vertelt over het wel en wee van een groep homo's in het bruisende Britse Manchester. Vanaf 12 juli presenteert NPO 3 een nieuwe zondag met een nieuwe scripted-reality serie Motief voor Moord (EO), Ranking the Stars (BNN) en Spuiten en Slikken op Reis (BNN). Van 10 tot en met 14 augustus zijn er dagelijks nieuwe programma's van makers te zien bij 3LAB op NPO 3.

Vertrouwd
Programma's als EenVandaag (AVROTROS), het NOS Journaal en Nieuwsuur (NOS/NTR) lopen gewoon door in de zomer. Ook zijn er nieuwe reeksen van bekende programma's zoals Hollandse Zaken (MAX), De Slimste Mens (NCRV), Zomergasten (VPRO), SpangaS (NCRV) en DWDD Summerschool (Vara). Jinek (KRO-NCRV) heeft het stokje van Pauw (VARA) overgenomen en is tot en met 28 augustus elke werkdag op NPO 1 te zien. In Ik neem je mee gaan verschillende KRO-NCRV-presentatoren op minivakantie in eigen land. Ook veel muziek op NPO 1 met Sterren Muziekfeest op het Plein (AVROTROS) en Do, Anouk en Jan Keizer reizen met Jan Smit af naar Ibiza voor het programma De Beste Zangers van Nederland (AVROTROS). Op NPO 2 is vanaf 9 juli een nieuw seizoen van Bloed, zweet en snaren (AVROTROS) te zien. Ook de Baardmannetjes (MAX) en Kijken in de ziel (NTR) komen terug met nieuwe afleveringen.

Bekijk het NOS Journaal op TVBlik.n/nos-journaal