Bijrollen worden hoofdrollen in animatiefilms!

Bijrollen worden hoofdrollen in animatiefilms!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is een trend die zich langzaam maar zeker aan het ontwikkelen is. Van een (kleine) bijrol naar een eigen film. Een goed voorbeeld is de film Shrek (2001). Dreamworks heeft met deze film goud in handen. In totaal brengt Dreamworks vier delen uit van Shrek. In de films komen ook allerlei bekende sprookjesfiguren voor. Deze worden volledig op de hak genomen en bewijzen totaal anders te zijn dan werd gedacht.

Mike Myers, Cameron Diaz en Eddy Murphy verlenen de stemmen voor de Amerikaanse versie. De stemmen zijn alle drie heel herkenbaar en komen in alle delen weer naar voren. Het is een film met vele fans over de hele wereld.

In het tweede deel van Shrek wordt een nieuw personage geïntroduceerd. Het is Puss in Boots (de gelaarsde kat) met de stem van Antonio Banderas. Deze kat met laarzen is vanaf het begin een publiekslieveling, naast Shrek, Fiona en Donkey. Samen gaan ze verder in de andere drie delen. Na deel vier delen leek het doek  te zijn gevallen.

Maar niets is minder waar! Puss in boots kreeg een eigen film waarin hij van bijrol naar hoofdrol gaat. In 2011 kwam er een bioscoop avontuur van Puss in boots. Het leven van Puss ging door en maakte hij zijn duet als hoofdrol in een eigen film. Shrek, Fiona en Donkey deden een stap naar achteren en lieten Puss zijn werk doen. 

Naast Shrek kwam Dreamworks met meer succesvolle animatiefilms. In 2005 ging de film Madagascar in de bioscopen draaien. In totaal zijn er drie films gemaakt over Madagascar. Met de stemmen van Ben Stiller als Alex de leeuw, Jada Pinkett Smith als Gloria het nijlpaard, Chris Rock als Marty de zebra en David Schwimmer (Ross uit Friends) als Melman de giraffe gaven zijn kleur aan de films.

Naast deze vier hoofdrolspelers waren er ook vier pinguïns die een (grote) bijrol speelden in alle drie de films. Nu stapten ook zij, net als Puss uit Shrek, uit de schaduw van Madagascar. Ze kregen hun eigen bioscoopfilm in 2014. Dit is het tweede voorbeeld van Dreamworks waarbij een bijrol kan uitgroeien tot een hoofdrol.

Naast Shrek en Madagascar is er nog een voorbeeld  waarbij een bijrol uitgroeit naar een hoofdrol. Despicable Me (verschrikkelijke ikke) kwam in 2010 uit in de bioscoop. De hoofdrol was weggelegd voor Steve Carell die de stem insprak van Gru, de hoofdpersoon. Universal zag het eerste deel als een groot succes. Daarom werd er besloten om een tweede deel hiervan te maken. Despicable Me 2 kwam in 2013 in de bioscopen. Het grote succes van beide films had alles te maken met de bijrollen. Die waren weggelegd voor de Minions, kleine gele wezens.

Deze kleine gele wezens, de Minions, krijgen in 2015 een eigen bioscoop film. De makers van Despicable Me zagen het succes van de eerste twee films met de Minions. Daarbij zagen zij ook het succes van Dreamworks. Wat Dreamworks kan, kan Universal natuurlijk ook. De film met de Minions in de hoofdrol zal in 2015 in de bioscopen te zien zijn.

Deze positieve ontwikkeling in animatiefilms zal zich zeker verder ontwikkelen. Een bijrol hoeft nu niet meer een bijrol te blijven. Die kan uitgroeien tot een heuse eigen bioscoop avontuur. Een mooi voorbeeld zou in de toekomst zijn, Olaf, de sneeuwpop uit de Disney film Frozen.