Mol chaos, vrijstellingen, leugens

Mol chaos, vrijstellingen, leugens

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Weken. Maanden. Bíjna een jaar hebben we weer moeten wachten.

Gisteravond was het dan eindelijk zo ver, een gloed- nieuw seizoen van Wie is de mol is weer begonnen.2,5 miljoen mensen, waarvan naar alle waarschijnlijkheid alle 2,5 miljoen met een heftige kater, zaten er weer klaar voor. Waaronder ik.

Zodra de leader wordt ingezet maakt mijn hart een sprongetje en besef ik, de jacht op die ene verrader is weer geopend.
Sri Lanka is het strijdtoneel dit jaar, en als we Art Rooijakkers mogen geloven, en dat mogen we, want hij is immers de presentator van dit stelletje bedriegende, liegende kandidaten, wordt dit het seizoen van de bondgenootschappen.

Dat bleek, al meteen in aflevering 1 het geval inderdaad. Als je kijker van het programma bent weet je inmiddels dat de slogan van het programma is “Niets is wat het lijkt” en die zin deed alweer meteen geloven. De mol had, in het geheim, al 2 geheime enveloppen naar het hotel, waar de 10 BN’ers zouden gaan vertoeven, verstuurd met de opdracht dit te verdelen over 2 van de 5 kamers. Viktor Brand moet een ingeving hebben gehad, want hij wist niet hoe snel hij die kamersleutel moest grijpen toen ze aankwamen in het luxe resort.
En ja hoor, op zijn kamer, die hij overigens deelde met Marlijn Weerdenburg, lag 1 van de enveloppen met daarin een opdracht van de mol. Steel 2 jokers uit kamer 3, en zet ze in bij de eerst volgende test. Voor wat hoort wat, dat wel, maar als kandidaat in wie is de mol wil je gewoon door die eerste aflevering komen, dus op hoop van zege gooi je die houten schijf neer bij de test. Het is immers gokken op het begin. Viktor en Marlijn sloten een deal, ze zouden de jokers gaan jatten. Tot grote ergernis van Marlijn loog Viktor en zei dat ie was gaan kijken en geen jokers had kunnen vinden. Waarna Marlijn zelf is gaan kijken, zij WEL de jokers vond en we het eerste bondgenootschap van dit seizoen al door konden strepen. Doei ‘bondgenootschap’ Marlijn besloot toch maar een verbond met Rik van de Westelaken te starten, wat haar niet kwalijk te nemen valt. Die man is altijd zo goudeerlijk in het NOS Journaal, daar zou iedereen intrappen. Maar wie weet is Marlijn de mol zelf wel?

Als kandidaat luister je vanaf dat moment niet meer naar Art en zit je al met je gedachte bij die groene schijf. Je moet en zult dat ding vinden, maar niets is minder waar.

Afijn, even terug naar het begin, 10 kandidaten met knikkende knieën staan naast elkaar als Art de eerste opdracht uit komt leggen. ‘Zoek 5 Sri Lankanen op een druk treinstation, 4 hebben een envelop met geld en 1 heeft er geen envelop maar 2 vrijstellingen. Een vrijstelling betekent dat je de test niet hoeft in te vullen en automatisch een ronde verder bent. Als kandidaat luister je vanaf dat moment niet meer naar Art en zit je al met je gedachte bij die groene schijf. Je moet en zult dat ding vinden, maar niets is minder waar.
In 5 duo’s gaan ze zoeken en niemand vindt een envelop. Behalve Ajouad, de benjamin van de groep. Hij lijkt een ingeving te hebben, stapt binnen 2 minuten op een man af en vindt, tot zijn eigen verbazing, de 2 vrijstellingen. Chris, zijn teamgenoot bij die opdracht, probeert heel sneaky de andere vrijstelling op te eisen en denkt ook dat hem dit lukt. Later blijkt dat Ajouad besloten heeft beide vrijstellingen voor zichzelf te houden. Nu zijn er 2 mensen die hier verdacht zijn. Ajouad, de toevalligheid om meteen op 2 jokers af te stappen, iets wat een mol zou kunnen weten. Maar de mol heeft geen vrijstellingen nodig en eigenlijk zou je hem dus af kunnen schrijven als mol. Sowieso is het verdacht dat hij 2 afleveringen door zou gaan als mol, met 2 vrijstellingen. Maar Art vertelde dat de mol dit jaar een aanvallende manier van mollen heeft, en om die slogan ‘Niets is het wat lijkt ‘ maar weer te gebruiken, zou Ajouad dus prima wel de mol kunnen zijn. Iets anders geks is wat Chris doet. Als mol heb je geen vrijstelling nodig, en hij lijkt fanatisme te missen bij het opeisen van de 2e vrijstelling. Hun zijn immers een team. Waarom doet Chris hier geen moeite voor? Later wilt hij wel met Ajouad op de hotelkamer om nog tot een verbond te komen, maar hij lijkt er uiteindelijk vrede mee te hebben. Toch verdacht, aangezien je als kandidaat letterlijk bijna iemand zou vermoorden voor zo’n vrijstelling. Het betekent namelijk dat je door bent naar de volgende ronde, en zeker in het begin, waar het ook een beetje gokken is naar wie die mol nou is, zou je toch zo’n schijf willen lijkt me. Maar misschien voert Chris hier een enorm toneelstuk op, acteren kan hij namelijk, zoals we allemaal hebben kunnen zien in Meiden van van de Wit en Van god los. Het is nog gissen natuurlijk.

Niemand vond uiteindelijk enveloppen met geld en dus is er met de eerste opdracht geen geld verdiend. Het zet de trend van de afgelopen seizoenen lekker voort. Tijden van geld verdienen is er niet meer bij, tegenwoordig, alle kandidaten willen die finale behalen en zullen dus mollen voor het leven, wat betekent een kleinere pot voor de uiteindelijke winnaar. Maar ja, diegene heeft dan wel ‘alles meegemaakt’. Ik ben van mening dat wij kijkers, met het jaar minder kans hebben om te mol te kunnen ontmaskeren. De kandidaten mollen allemaal, of wel om zelf verdacht te zijn, of wel omdat ze de mol zijn. De pot is een bijzaak geworden en met montage kan ook veel worden gespeeld.

Goed, even terug naar gisteren, de 2e opdracht dan. Een verlaten politie gebouw, porto’s, oude tv’s en heel veel kandidaten die mollen. Meer chaos dan dat kan bijna niet. Margriet, als de oudste van de groep, met het meeste overzicht, besluit zich te ontfermen over de controlekamer met alle tv’s. Uiteindelijk moet er een doorlopende rode lijn zichtbaar worden en die rode lijnen zijn gemarkeerd in verschillende kamers is het gebouw. Daarop moeten camera’s worden gezet en moet er een totaalplaatje zichtbaar worden. Iedereen gaat samen op pad, behalve Chris. Die gaat in z’n eentje, de perfecte positie voor een mol natuurlijk. Niemand controleert of je een rode streep weghaalt of een camera gewoonweg niet aansluit. Ajouad, Marlijn en Viktor lijken de fanatiekelingen hier, maar ja niets is wat het lijkt. Uiteindelijk zien we Ajouad namelijk tegen een camera stoten, met opzet, en komt Marlijn met de meest onschuldige blik vertellen dat er 3 camera’s zijn uitgeschakeld. Terwijl ze zelf al 10 minuten niet meer in de controle kamer te zien was. Het is allemaal even verdacht, maar er gebeurt zoveel dat je zo makkelijk dingen over het hoofd ziet.
Aflevering 1 is altijd een chaos omdat er nog 10 mensen inzitten, en met drukke opdrachten zoals de 2 van gisteren, is het gewoon héél moeilijk om er nu al een verdachte uit te pikken.Pieter legde het lootje, helaas voor hem, en naar zijn eigen zeggen omdat hij te weinig had gespreid en te weinig op de juiste mensen had ingezet. Hij schijnt daarna een visioen te hebben gehad, in het vliegtuig op weg naar huis, waarin hij opeens wel wist wie de mol was. Tja, dat doet dit spelletje met je.
De prachtbeelden zijn trouwens zo’n mooie toevoeging aan het programma, en mede reden waarom 2,5 tot over de 3 miljoen kijkers wekelijks weer kijken. Het is alsof je in een film zit, zo prachtig mooi, de sfeerbeelden en de muziek. Topwerk van de crew.

Conclusie qua verdachte mensen op dit moment, ook al kun je er nog geen vinger op leggen, is wel dat Chris bovenaan staat. Hij was alleen tijdens het zoeken bij de tv’s en hij was niet fanatiek genoeg met het willen van de 2e vrijstelling. Op nummer 2 zet ik Margriet, omdat ze chaos zaaide in de controle kamer en nog best onopvallend is, observerend en op het begin andere het werk laten doen. Op 3 Martine, om diezelfde reden. Marlijn heeft ook verdachte dingen gedaan, maar ze is ook heel fanatiek. Ik weet nog niet welke rol de mol dit jaar heeft, en waar het aanvallende precies op slaat, maar ik denk wel dat we haar in de gaten moeten houden. Wie ik voor nu afschrijf zijn Ajouad en Carolina. Ajouad omdat een mol niet 2 vrijstellingen zou vinden, dat zou het spel niet leuker maken. En omdat hij niet kan liegen, en oprecht fanatiek is. En Carolina omdat ze te onopvallend is, en ze het bijna in haar broek deed van de spanning bij de executie. Maar goed mensen, zoals ik al zei. NIETS IS WAT HET LIJKT. Wie weet is Ajouad de mol en speelt hij gewoon een heel bovengronds spel dit jaar. Alles kan!!!! Blijf vooral de afleveringen terugkijken en mij theorieën versturen, naar ramon@showbizznetwork.nl of naar @Ramonjonath mijn twitter, zodat we volgende week hopelijk meer van deze ingewikkelde puzzel kunnen oplossen.

Een nieuwe Wie is de mol zie je donderdag 7 januari op 20:30 bij NPO1

Tekst door: Rämon Niessen