‘Aanpassingen afspraken NOS met FOX Sports onvoldoende’

‘Aanpassingen afspraken NOS met FOX Sports onvoldoende’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Het Commissariaat voor de Media is niet tevreden met de aanpassingen van de afspraken van de NOS met FOX Sports over de eredivisie.

Het Commissariaat vind dat de NOS zich nog steeds dienstbaar maakt aan de commerciële belangen van FOX Sports. Het Commissariaat is het niet eens met de afspraken van de NOS die met Fox Sports zijn gemaakt bij de aankoop van de samenvattingen van de eredivisie.

“De NOS heeft bij de aankoop van de samenvattingen afgesproken dat in zijn programma een platform zou worden geboden voor de groei van de betaalzender FOX Sports”, zegt het Commissariaat voor de  Media.

Het Commissariaat heeft aan het begin van dit jaar drie afspraken aan de NOS opgelegd. De NOS mag in het zondagmiddagprogramma niet langer verwijzen naar aanvangstijden van de eredivisiewedstrijden. Ook mag er in de naamtitels van de FOX-analytici in het programma Studio Voetbal niet naar FOX worden verwezen. Ook had de NOS niet in het contract mogen laten opnemen dat er op zondagmiddag een nieuw voetbalprogramma zou komen waarin aandacht wordt besteed aan de eredivisiewedstrijden.

NOS-directeur Jan de Jong liet eerder weten: “We hebben steeds gezegd dat we aanpassingen zullen doen als dat moet. Maar de NOS maakt haar eigen inhoudelijke keuzes, wij laten ons niet door anderen voor hun karretje spannen. De redactionele onafhankelijkheid is niet in het geding. Nu niet, nooit niet.” De NOS zou wel gaan bekijken of de afspraken aangepast konden worden.

De NOS heeft tot woensdag 18 maart de tijd om de afspraken met FOX Sports aan te passen. Het Commissariaat voor de Media liet eerder weten dat er anders een dwangsom van € 30.000 euro per dag met een maximum van €1.100.000 euro zou worden opgelegd voor de NOS.

Bekijk NOS Studio Sport op TVblik.nl/nos-studio-sport