NOS moet afspraken Eredivisie aanpassen

NOS moet afspraken Eredivisie aanpassen

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Het Commissariaat voor de Media heeft de NOS opgedragen om drie aanpassingen te doen in haar afspraken met de Eredivisie over de programma's van NOS Studio Sport waarin de Nederlandse competitie aan bod komt.

Volgens het Commissariaat had de NOS niet met de Eredivisie mogen afspreken in haar zondagmiddagprogramma aftraptijden van wedstrijden te vermelden en de Fox Sports-analytici in NOS Studio Voetbal van naamtitels te voorzien.

Bovendien had de NOS niet in het contract mogen opnemen dat het op zondagmiddag in een nieuw programma aandacht zal besteden aan de Eredivisie. Het Commissariaat heeft de NOS daarom een zogeheten 'last onder dwangsom' opgelegd en de NOS tot 17 maart de tijd gegeven een en ander aan te passen.

De NOS is blij dat er nu een uitspraak ligt van het Commissariaat voor de Media. Directeur Jan de Jong: "De zaak loopt al maanden. Het is goed dat het Commissariaat in ieder geval zijn standpunt bepaald heeft. Het zal duidelijk zijn dat de NOS de mening van het Commissariaat niet deelt; anders hadden wij deze afspraken niet zo gemaakt. Wij gaan bekijken of wij de afspraken kunnen aanpassen zodat de last onder dwangsom vervalt".

De dwangsom van het Commissariaat bedraagt € 30.000 per dag met een maximum van
€1.100.000.

De NOS bereikte op 16 maart vorig jaar een akkoord met Eredivisie Media & Marketing over een nieuw contract voor de samenvattingsrechten van de Eredivisie. RTL en SBS waren ook in de race geweest, maar de Eredivisie ging dus voor nog eens drie jaar naar de NOS.

SBS, Sanoma en Talpa vroegen het Commissariaat voor de Media daarop de bieding van de NOS te onderzoeken. Dat onderzoek ging over de vraag of de NOS marktverstorend geopereerd had en of de NOS zich dienstbaar had gemaakt aan het maken van winst door derden. Van dat omvangrijke onderzoek blijven nu dus drie punten over.

De NOS maakte recent bekend welke inhoudelijke afspraken ze met Eredivisie/FOX Sports gemaakt had. Dat waren er drie.

-Eén met betrekking tot de uitruil van archiefmateriaal, zoals die er ook zijn met SBS en RTL.

-Eén over het recht om voetbalkenners van Fox Sports als Kenneth Perez en Jan van Halst te kunnen inzetten in NOS Studio Voetbal en deze via naamtitels als zodanig kenbaar te maken.

-Tenslotte een afspraak over aandacht voor de Eredivisie in een nieuw zondagmiddagprogramma; wat er in de praktijk niet is gekomen. Binnen de bestaande zendtijd wordt de eredivisie net zoals in voorgaande jaren voor- en nabeschouwd.

Hoofd Sport Maarten Nooter, die met De Jong in de onderhandelingsdelegatie zat: "Het Commissariaat legt die afspraken nu uit als 'dienstbaar zijn aan het maken van winst door derden', omdat we Eredivisie FOX Sports een te nadrukkelijk platform zouden bieden. Onze redactionele vrijheid zou daarmee in het geding zijn. Opvallend genoeg gaat het juist om inhoudelijke voorstellen van de redactie van NOS Studio Sport zelf".

Jan de Jong: "We hebben steeds gezegd dat we aanpassingen zullen doen als dat moet. Maar de NOS maakt haar eigen inhoudelijke keuzes, wij laten ons niet door anderen voor hun karretje spannen. De redactionele onafhankelijkheid is niet in het geding. Nu niet, nooit niet."

Bekijk NOS Studio Sport op TVblik.nl/nos-studio-sport