Kijkers vinden Shownieuws na drie jaar weer terug

Kijkers vinden Shownieuws na drie jaar weer terug

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

In 2012 kreeg het SBS6-programma Shownieuws een make-over, de gevolgen waren dat de vaste gezichten werden vervangen door nieuwe gezichten, een moderne studio en een nieuwe vormgeving.

Eind 2013 kreeg Shownieuws opnieuw een make-over, het gevolg was dit keer de naamsverandering naar Show Laat. Begin 2014 werd de naam tijdens een nieuwe make-over weer teruggebracht naar Shownieuws.

Shownieuws scoorde door alle make-overs niet beter dan daarvoor en daardoor kreeg Shownieuws begin dit jaar, maandag 5 januari, opnieuw een make-over van SBS6. De gevolgen van de zoveelste make-over waren opnieuw een nieuwe studio, die wordt gedeeld met Hart van Nederland, en meer aansluiting op datzelfde SBS6-programma wat voor Shownieuws wordt uitgezonden.

De nieuwe make-over van Shownieuws lijkt ook nog eens een succes te zijn. De kijkers van Hart van Nederland blijven door de betere aansluiting met Shownieuws hangen voor het laatste entertainment nieuws met Beau van Erven Dorens, Bridget Maasland, Celine Huijsmans en Airen Mylene. De gezamenlijke studio pakt dus voor de overgang goed uit.

In januari 2012, voor de make-over van Shownieuws, trok het programma gemiddeld 760.000 kijkers. Er keek toen ook regelmatig een miljoenenpubliek naar Shownieuws. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek. In september 2012 vond de make-over plaats. Het jaar daarna, trok Shownieuws in januari, gemiddeld 576.000 kijkers. In januari 2014, toen de make-over zorgde voor de naamsverandering naar Show Laat, trok het programma gemiddeld 560.000 kijkers. Afgelopen januari, nadat er weer een make-over was plaatsgevonden, trok Shownieuws gemiddeld 777.000 kijkers. Dat is een stijging van ruim 38 procent ten opzichte van vorig jaar.

De vroege editie van Shownieuws heeft altijd al veel minder kijkers getrokken blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek, maar na de make-over in 2012 werden dat er ook nog minder. In januari 2012 trok Shownieuws voor de make-over gemiddeld 544.000 kijkers. Een jaar later, na de make-over, waren dat 420.000 kijkers en het jaar daarna trok Shownieuws gemiddeld 498.000 kijkers. Afgelopen januari trok de vroege editie gemiddeld 529.000 kijkers, dat is een stijging van 6 procent.

Shownieuws scoorde, wat blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek, voor de make-over in 2012 hoger dan na de make-over. SBS6 had dat niet verwacht en daardoor vond in 2013 opnieuw een make-over plaats die ook het oude succes niet terug bracht. De nieuwe vormgeving die Shownieuws begin dit jaar kreeg, lijkt heel erg op de vormgeving voor 2012. Het moderne jasje dat Shownieuws in 2012 kreeg was blijkbaar té modern en daardoor haakte veel mensen af.

Shownieuws begon in 1996 als onderdeel van Hart van Nederland. Begin 2003 werd Shownieuws een apart programma op SBS6. Eind 2003 werd er naast de late editie van Shownieuws een vroege editie toegevoegd. In 2012 stopte Shownieuws met de uitzendingen op zaterdagavond en daarna volgde de make-overs waardoor het succes van Shownieuws verdween.  Shownieuws trok tussen 2012 en 2015 niet veel kijkers. Uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek blijkt dat bijna 200.000 kijkers afhaakte na de make-over in 2012.

“Shownieuws heeft onlangs een aantal veranderingen ondergaan om meer tegemoet te komen aan de wensen van de SBS6-kijker”, laat SBS in een reactie aan Showbizznetwork weten. “Zo sluit Shownieuws nu beter aan bij ons andere sterke programma Hart van Nederland”, vervolgd SBS. SBS is blij met de resultaten van Shownieuws. “Tot nu toe zijn de resultaten daarvan veelbelovend.”

De vraag is of Shownieuws de kijkers weet vast te houden of dat deze toch weer afhaken, net als drie jaar geleden. Het heeft even geduurd maar het lijkt er op dat de kijkers van het SBS6-programma het programma na drie jaar weer hebben terug gevonden. Of Shownieuws de kijkers weet vast te houden zal de komende weken en maanden duidelijk worden.

Shownieuws is elke werkdag om 19:15 uur en 22:50 uur te zien op SBS6.

Shownieuws gemist? Bekijk Shownieuws terug op TVblik.nl/shownieuws