Jeroen van Koningsbrugge boos om verbod uitbrengen Wit Licht

Jeroen van Koningsbrugge boos om verbod uitbrengen Wit Licht

Geschreven door Daniël Schalk

Jeroen van Koningsbrugge zong vorige week donderdag zijn versie van Wit Licht in The Passion. Jeroen kreeg van producer John Ewbank toestemming om het nummer uit te brengen, maar van de EO/KRO niet. De omroepen zijn bang voor een boete van het Commissariaat van de Media.

Ook Jim de Groot mag de door hem gezongen nummers in The Passion niet uitbrengen, iets wat hij wel graag wou dofen. Voorgaande jaren brachten artiesten de vernieuwde nummers uit The Passion wel uit maar nu verbied de EO/KRO het.

“Mijn idee was om een EP uit te brengen met drie eigen nummers en drie nummers van The Passion. Maar het mocht niet, want die opnames en arrangementen zijn gemaakt van publiek geld”, liet Jim, die dit jaar de rol van Jezus vertolkte, tegen RTL Boulevard.

Hij zei toen tegen de omroepen dat hij de nummers dan opnieuw zou zingen en zichzelf zou begeleiden op zijn gitaar. “Maar dat mag ook niet, want iedere verwijzing die er maar is op mijn cd naar The Passion is verboden door de mediawet.”

Jim vroeg zich af of hij ‘furieus’ moest worden of dat het te grappig om waar te zijn was. “Het is volslagen idioot”, zegt Jim tegen het programma. Jeroen krijgt elke dag nog berichtjes waarom hij de nummers nog niet heeft opgenomen.

Toch gaan beide zangers er alles aan doen om de nummers alsnog uit te kunnen brengen. Jim laat weten: “Het schijnt dat de mediawet op een zeker moment ook weer vervalt, maar iemand van een juridische afdeling is aan het bekijken hoe dat precies zit.”

John Ewbank, de auteur van Wit Licht, is ook boos op het feit dat Jeroen van Koningsbrugge het nummer niet mag uitbrengen. “Wie zijn zij om te bepalen dat ik als auteur niet met Jeroen mag bepalen om dat op de plaat uit te brengen? Dat is belachelijk.”

John vind dat het beperking is van zijn ‘creatieve vrijheid’. Hij vervolgt: “Ik heb eigenlijk zoiets van we moeten het gewoon opnemen en kom maar op met die rechtszaak.” Het Commissariaat voor de Media heeft laten weten dat ze met de EO en KRO over de regel gaan praten.

Bekijk The Passion op TVblik.nl/the-passion