NPO wil macht omroepen beperken

NPO wil macht omroepen beperken

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Volkskrant heeft een concept-beleidsplan van de Nederlandse Publieke Omroep in handen waarin staat dat de omroepverenigingen veel minder te zeggen krijgen over wat ze gaan uitzenden. De positie van de NPO zelf wordt in de nieuwe plannen juist sterker. De omroepverenigingen moeten onder andere hun begrotingen en reserves delen met de NPO.

De NPO voelt zich genoodzaakt om te hervormen omdat de commerciële zenders de zichtbaarheid van de NPO bedreigen. Omroepen zoals AVROTROS en KRO-NCRV zijn volgens het beleidsplan van de NPO nu te veel bezig met nastreven van de eigen doelen.

Het concept-beleidsplan komt voor een groot deel overheen met de omroepplannen van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In het plan van Dekker moeten ook externe tv- en radiomakers programma's moeten kunnen maken bij de NPO, zonder dat zij daarvoor eerst moeten aankloppen bij een omroeporganisatie.

Het voorstel van staatssecretaris Dekker staat in het concept-beleidsplan. Om de programma ideeën te beoordelen worden naast de al bestaande zendercoördinatoren speciale genre-coördinatoren aangesteld. De NPO krijgt ook een nieuwe video-on-demand-dienst waar alle uitzendingen van de Publieke Omroep terug zijn te vinden.

Dekker had ook plannen om te stoppen met amusement bij de Publieke Omroep, maar dat is in het nieuwe beleidsplan niet terug te vinden. Volgens de NPO zou het publieke bestel daarmee te veel versmallen, en is daarom een ongepaste maatregel.

Bekijk de NPO 1-amusementshow De Kwis op TVblik.nl/de-kwis