Revolutionair DNA-onderzoek verricht op Slam!FM DJ Daniel Lippens

Revolutionair DNA-onderzoek verricht op Slam!FM DJ Daniel Lippens

Geschreven door Pieter Jongsma

Daniel Lippens, een van de mannen van SLAM!FM De Avondploeg, heeft onlangs zijn DNA laten onderzoeken volgens een revolutionaire methode. Er is voor een scala aan erfelijke ziekten gekeken of hij hier drager van is, bijvoorbeeld of hij aanleg heeft voor de ziekte van Alzheimer. Op woensdag 13 maart staat De Avondploeg volledig in het teken van DNA. Daniel weet nog niks over de uitslag van het onderzoek. De luisteraars bepalen wat Daniel te weten komt over zijn DNA.

 

DNA-onderzoek was tot voor kort beperkt tot hele korte fragmentjes, bijvoorbeeld een paar honderd letters. Daniel is een van de eersten in Nederland waarbij alle drie miljard letters van het DNA zijn bekeken.

 

Daniel staat op het punt te ontdekken wat bijvoorbeeld zijn genetische achtergrond is, dus waar zijn voorouders vandaan komen. Onschadelijke DNA-varianten, zoals bijvoorbeeld oog- en haarkleur zijn eveneens in kaart gebracht.

 

Op woensdagavond 13 maart presenteren Daniel Lippens en Ivo van Breukelen een DNA-special in de zendtijd van De Avondploeg. In de studio zijn studenten en wetenschappers te gast. Ze weten álles van DNA en gaan de luisteraar op een leuke manier wijzer maken. Op dit moment weet Daniel nog niks over de uitslag van het DNA-onderzoek. De luisteraars van de DNA-special bepalen wat Daniel te weten komt over zijn DNA, maar ook wat niet… Is Daniel kleurenblind? Heeft hij aanleg een bierbuikje te krijgen? Is hij verslavingsgevoelig? Op al deze vragen krijgt Daniel woensdagavond 13 maart een antwoord. Luisteraars kunnen hun vragen nu al stellen viawww.slamfm.nl/dnavondploeg.

 

SLAM!FM DJ Daniel Lippens: “Dit is het begin van gigantische ontwikkelingen op het gebied van DNA. Ik vind het te gek dat ik me kan inzetten om deze techniek en de mogelijkheden bekender te maken.

 

In 2000 werd voor het eerst een menselijk genoom (compleet DNA) afgelezen. Dat project duurde tien jaar en kostte vele miljarden. Daniels DNA is in tien dagen en voor ongeveer €5.000,- afgelezen. Deze technologische ontwikkeling is enorm snel gegaan en gaat nog steeds door. Omdat de prijs voor dit soort onderzoek zo snel zakt, is de verwachting dat het binnen een paar jaar voor iedereen heel gewoon is om het complete DNA af te laten lezen. Daniel is hierin een voorloper.

 

De Avondploeg, van maandag tot en met donderdag tussen 19.00 en 00.00 uur op SLAM!FM.