Top-10 meest besproken afleveringen #DWDD op social media

Top-10 meest besproken afleveringen #DWDD op social media

Geschreven door Pieter Jongsma

Vanavond is de laatste uitzending van De Wereld Draait Door van dit tv-seizoen. Het programma bestaat 10 jaar en lijkt op basis van kijkcijfers populairder dan ooit.

Buzzcapture meet wat er over het programma wordt gezegd en maakte een social media analyse van de 10 meest besproken momenten van dit seizoen.

Welke thema's scoren op social media?
Op Twitter, Facebook en Instagram worden tijdens een gemiddelde #DWDD uitzending bijna 2.000 berichten geplaatst. Vaak gaan deze over de inhoud of wordt een bijzonder fragment gedeeld. Opvallend is dat in de top-10 van seizoen 2014/2015 vier uitzendingen staan waarbij de aanslagen in Parijs en de daaropvolgende angst voor aanslagen in Nederland voor buzz zorgden.

De best bekeken aflevering van het seizoen, de eerste na de aanslagen in Parijs, is ook de meest besproken uitzending op Social Media. Vooral het gedicht 'genade' van Nico Dijkshoorn werd vaak gedeeld. Naast het thema 'aanslagen' staan er ook twee fragmenten in de top-10 over racisme (Zwarte Pietendiscussie en Sylvana Simons), twee muziekfragmenten (Douwe Bob & Anouk en Waylon) en twee onderwerpen uit de Nederlandse politiek (evaluatie debat en #onderwijs2032). Hieronder een overzicht van het aantal social media berichten per dag in seizoen 2014/2015:

Peter R. de Vries zorgt voor online discussie
In de top-10 staan twee muziekfragmenten en de vaste gasten Nico Dijkshoorn en Giel Beelen. Opvallend is dat als Peter R. de Vries aanschuift dit vaak leidt tot veel berichten op social media. In de elf uitzendingen met de meeste online buzz was De Vries liefst driemaal te gast. Vooral zijn analyse over het debat tussen Wilders en Pechtold (op 16 maart) en zijn rol in de Zwarte Pietendiscussie (op 15 oktober) zorgde voor veel social media berichten. Dat De Vries vaak als deskundige wordt gevraagd verbaasd veel mensen op social media, vooral vanwege de diversiteit van de onderwerpen.

Top 10 meest besproken fragmenten De Wereld Draait Door op social media:

Top 10 Datum Onderwerp
1 07-jan #jesuischarlie gedicht @Dijkshoorn
2 13-jan Burgemeester v/d Laan over aanslag op Amsterdam
3 16-mrt Peter R. De Vries analyseert debat Wilders vs Pechtold
4 15-okt Zwarte Pietendiscussie met Peter R. De Vries
5 18-mei Sylvana Simons over racisme
6 14-jan Giel over #jesuischarlie
7 19-mei Optreden Waylon  in 'duet' met Freddy Mercury
8 16-jan optreden Douwe Bob en Anouk
9 17-nov Sander Dekker over onderwijs2032
10 05-feb #letsunite: Waarom veroordelen moslims aanslagen niet?

Bekijk De Wereld Draait Door op TVblik.nl/de-wereld-draait-door