Rambam woensdag met uitzending over hun onterechte lintje

Rambam woensdag met uitzending over hun onterechte lintje

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Het VARA-programma Rambam vertelt woensdagavond het verhaal over het onterechte lintje dat zij op Koningsdag in ontvangst namen op grond van verzonnen diensten.

De Kanselarij der Nederlandse Orden, dat verantwoordelijk is voor het beheer van de lintjes, heeft aangifte gedaan vanwege het op valse gronden aanvragen van een lintje door het televisieprogramma Rambam.

In de uitzending is te zien hoe een koninklijke onderscheiding wordt aangevraagd en gekregen voor een niet-bestaand personage. Het lintje, voor Lid in de Orde van Oranje-Nassau, is door programmamaker Jelte Sondij tijdens de lintjesregen van Utrecht opgehaald. De actie is onderdeel van een groter onderzoek van de programmamakers naar de procedure voor het verkrijgen van een koninklijke onderscheiding.

Het team van Rambam onderzoekt in de uitzending ook enkele controversiële ontvangers van een lintje. Een Utrechtse homeopaat werd Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Hij ontwikkelde een product dat mensen zou moeten genezen van AIDS. Rambam sprak met slachtoffers in Kenia waar het middel als regulier medicijn wordt verstrekt.

Daarnaast onderzocht Rambam de denk- en handelswijze van een Friese predikant. Deze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geeft cursussen om mannen te 'genezen' van hun homoseksualiteit. In beide gevallen wilde het kapittel niet inhoudelijk reageren op hun motivatie deze koninklijke onderscheidingen te honoreren.

De uitzending van Rambam over de lintjesregen is aankomende woensdag, 3 juni, om 21:50 uur te zien bij de VARA op NPO 3.

Lees ook: 'Aangifte tegen Rambam om onterecht lintje'

Bekijk Rambam op TVblik.nl/rambam