Indië-herdenking trekt ruim 200.000 kijkers

Indië-herdenking trekt ruim 200.000 kijkers

Geschreven door Sebastiaan Boers

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Hiermee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag worden alle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting in Azië. De NOS zond op zaterdagmiddag deze speciale herdenking live uit op NPO 1.

De herdenking begon om 12.10 uur en duurde tot ongeveer 13.45 uur. In totaal keken er 203.000 mensen naar de herdenking. Bij de herdenking waren onder andere koning Willem-Alexanders, premier Mark Rutte en andere bekende gezichten van het kabinet. Ook sprak de premier de mensen toe tijdens de herdenking.

Op de latere zaterdagavond zond NPO 2 een samenvatting uit. Rond 18.35 uur werd de samenvatting uitgezonden door de NOS. Tijdens de samenvatting liet de NOS een stukje zien waarin GTST-acteur Beau Schneider een stuk voorgedragen had. Ook zijn vader, Eric Schneider, sprak nog een aantal woorden. 

In totaal werd de samenvatting door 208.000 mensen bekeken. Met deze kijkcijfers staat de samenvatting net niet in de kijkcijfer top 25. Het marktaandeel voor de NOS komt uit op 6,4 %.

Ook het NOS Journaal van 20.00 uur besteedde aandacht aan de Indië-herdenking. In totaal keken er 1.372.000 mensen zaterdagavond mensen naar het NOS Journaal van 20.00 uur. Met deze kijkcijfers staat het NOS Journaal op de derde plek in de kijkcijfer top 25. Het marktaandeel voor de NOS komt uit op 29,9 %.

Direct na Nieuwsuur, op NPO 2, zond de NOS de documentaire uit van acteur Eric Schneider. Samen met onder andere zijn zoon Beau maakten zij een reis door zijn verleden. Deze speciale documentaire over de Indië-herdenking werd door 269.000 mensen bekeken. Met deze kijkcijfers staat deze documentaire ook net niet in de kijkcijfer top 25. De NOS ziet een marktaandeel binnen komen van 5,3 %.

Dit alles blijkt uit de kijkcijfers die Stichting Kijkonderzoek dagelijks op haar website publiceert.

Bekijk het NOS Journaal terug via TV Blik.