Anti Pest Club maakt pestgedrag bespreekbaar

Anti Pest Club maakt pestgedrag bespreekbaar

Geschreven door Pieter Jongsma

De EO presenteert het nieuwe programma 'Anti Pest Club' tijdens de Week tegen Pesten, van 21 tot 25 september op NPO Zapp.

In dit programma gaat presentatrice Anne-Mar langs bij basisschoolklassen waar gepest wordt. De leerlingen starten een Anti Pest Club en maken samen een einde aan het pesten, zodat de sfeer verandert en iedereen in de klas met plezier naar school gaat.

Het initiatief komt uit de klas zelf. Klasgenoten die het pesten willen stoppen, schakelen de hulp van de Anti Pest Club in. Anne-Mar: "Ik ga met de klas in gesprek en daag alle kinderen uit om na te denken over de vraag: 'Wat kunnen jullie - als klas - doen om het pesten te stoppen?'" Uiteindelijk krijgen alle kinderen de keuze om zich aan te sluiten bij de Anti Pest Club. Als ze dat doen, krijgen ze een polsbandje en beloven ze zich actief in te zetten om het pesten te stoppen. Anne-Mar: "Het begin van iets heel bijzonders!"

De Anti Pest Club stelt pesten aan de kaak door de grote groep te belichten. Dit is volgens de presentatrice een bewuste keuze. "Natuurlijk is het goed dat kinderen het voor een ander opnemen, maar in je eentje lukt dat niet. Het probleem wordt pas echt opgelost als iedereen meedoet: het is een groepsproces." Ook wijst het programma niet naar één of meer pesters in het bijzonder. Iedere leerling heeft een bijzondere rol in de klas en wordt uitgedaagd om zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Tijdens de Week tegen Pesten zendt de EO vier afleveringen van de Anti Pest Club uit. In de eerste aflevering staat de 13-jarige Mark centraal, die gepest wordt omdat hij een hazenlip heeft. Anne-Mar: "Ik ben behoorlijk geschrokken van wat ik tijdens de opnames heb gezien en gehoord. Gelukkig is het resultaat van de Anti Pest Club beter dan we durfden hopen. In vier afleveringen ontmoette ik kinderen voor wie naar school gaan een ramp was, maar al deze kinderen gaan nu met meer plezier naar school. We hebben echt bewezen dat een klas zelf - stap voor stap - pesten kan overwinnen."