De VARA discussieert over Zwarte Piet

De VARA discussieert over Zwarte Piet

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

De spanning is overal voelbaar. Iedereen heeft het nergens anders meer over. Zaterdagochtend rond de klok van 12.00 uur is het dan eindelijk zo ver. Dan zal Sinterklaas eindelijk weer in Nederland aankomen. Dit jaar koos de Goedheiligman Meppel uit om aan te komen met zijn magische Stoomboot. Ook dit jaar zal hij niet alleen komen, hij neemt zoals ieder jaar vele Pieten mee uit Spanje.

De VARA komt vrijdagavond, de avond voor de intocht, met een bijzonder programma. Met Zwartepieten! wil de VARA een discussie open op televisie brengen. In Nederland heerst al jaren een discussie rondom Zwarte Piet. Veel mensen zijn hier vel op tegen, zij vinden het racistisch. Maar hoe denken zij hier werkelijk over? Staat iemand open om naar het verhaal achter racisme te luisteren?

Drie mensen die voor de traditie zijn met Zware Pieten en drie mensen die er op tegen zijn gaan met elkaar in discussie. Hoe gaan zij op elkaar reageren? Is er überhaupt een discussie mogelijk tussen beide partijen? Lopen de gemoederen hoog op, of valt het allemaal wel mee?

Presentatrice van onder ander Kassa, Brecht van Hulten, zou het programma gaan presenteren. Maar in de promo is een ander VARA gezicht te zien. Presentator Menno Bentveld zal het van Brecht overnemen. Hij voert de discussie en hoopt dat beide partijen er samen uitkomen.

In onder andere de Veronica gids en in TVFilm (AVROTROS) stond vermeld dat Brecht  het zou presenteren. Via Twitter liet de VARA weten dat dit waarschijnlijk een fout is geweest. In de promo is namelijk Menno te zien en niet Brecht.

In Nederland mag je voor je mening uitkomen. Dat mag iedereen in ons land. Maar zijn wij ook in staat om te luisteren naar een ander? Een eigen mening hebben is prima, maar wat als er een andere kijk op een situatie komt, wat gebeurd er dan?

De VARA hoopt met dit speciale programma aan de kijker wat mee te geven. Een boodschap kan zijn, dat niet iedereen het zwart-wit moet zien. Ieder verhaal, iedere gebeurtenis heeft vaak twee kanten. Zijn wij bereid om naar en ander te luisteren? Wie weet leren beide partijen in de uitzending wel van elkaar's mening.

Komt er een wellicht een compromis? Wie doet er water bij de wijn? Is dat wel mogelijk? In een bijna uur durende uitzending zal Menno proberen om tot een goede tussenweg te komen. Of die ook gevonden gaat worden, zal uit de uitzending moeten blijken.

Zwartepieten met Menno Bentveld is vrijdagavond (vanavond) om 21.30 uur te zien bij de VARA op NPO 1.