Patrick Lodiers ontvangt NOS-gezichten in De Reünie

Patrick Lodiers ontvangt NOS-gezichten in De Reünie

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Patrick Lodiers ontvangt vanavond in De Reünie een tiental makers van het NOS Journaal van toen en nu ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het NOS Journaal. Op 5 januari 1956, over twee dagen precies 60 jaar geleden, had het nieuwsprogramma haar allereerste uitzending.

Presentatoren als Annechien Steenhuizen, Eugenie Herlaar, Sacha de Boer, Joop van Zijl en Philip Freriks en weerman Erwin Kroll vertellen in De Reünie wat voor hun de meest belangrijke gebeurtenis is waar het NOS Journaal in de afgelopen 60 jaar verslag van heeft gedaan.

Cameraman Eric Feijten vertelt hoe hij werd gegijzeld in Egypte en ontsnapte aan de dood in Afghanistan. Maar toch was het de tsunami in 2004 die het meeste indruk op hem maakte. Lodiers gaat met hem terug naar Indonesië, waar zij Rosita, die destijds haar kinderen verloor, ontmoeten.

Eugenie Herlaar vertelt hoe de reacties van het NOS Journaal waren toen zij in 1965 als eerste vrouwelijke nieuwslezer op televisie kwam. Joop van Zijl stond aan de basis van de anchorman. Patrick bespreekt met hem over hoe het voor hem was om het uithangbord van de NOS te zijn.

Ook spelen de vragen hoe het gaat met Annechien Steenhuizen en welke rol taal speelt bij het NOS Journaal. Taalvirtuoos Philip Freriks maakte er bijna literatuur van. Patrick Lodiers vraagt zich af waarom de presentatoren nu spreektaal gebruiken en bespreek het nieuwe decor van het Journaal.

Jeroen Wollaars is een journalist van de jonge generatie en laat zien hoe de sociale media en internet het maken van een nieuwsprogramma hebben veranderd. Verslaggever Martijn Bink stond vorig jaar oog in oog met journaalgijzelaar Tarik Z en vertelt in De Reünie wat er die dag precies gebeurde.

Weerman Erwin Kroll, die eind 2011 voor het laatst het weer presenteerde voor de NOS nadat hij in 1986 in dienst kwam bij de nieuwsomroep, zal met zijn de andere NOS-gezichten in De Reünie nog één keer het weer doornemen, maar niet het weer van morgen maar van de afgelopen 60 jaar.

De Reünie: 60 jaar NOS Journaal is zondag 3 januari om 20:20 uur te zien op NPO 1.

Bekijk De Reünie op TVblik.nl/de-reunie