Anti-IS-groep eist cyberaanval BBC op

Anti-IS-groep eist cyberaanval BBC op

Geschreven door Daniël Schalk

De DDoS-aanval op de website van de Britse omroep BBC is opgeëist door een groep die zich richt tegen de onlineactiviteiten van terreurgroep Islamitische Staat (IS), dat meldt de publieke omroep van het Verenigd Koninkrijk. BBC werd donderdag getroffen door een DDoS-aanval.

De aanval, die ervoor zorgde dat alle websites van de BBC uit de lucht en kijkers geen gebruik konden maken van het online platform BBC iPlayer, was bedoeld als een test. De aanvallers hebben aan de BBC laten weten dat ze wilde kijken hoe sterk de servers van de Britse omroep zijn.

Ze zeggen dat ze niet van plan waren om de website daadwerkelijk plat te leggen. Bij de DDoS-aanval stuurden de servers van de hackersgroep zo veel internetverkeer naar de servers van de BBC, dat de website van de Britse omroep van 08:00 uur Nederlandse tijd tot 11:30 uur onbereikbaar was.

De groep die de BBC slachtoffer maakte van een DDoS-aanval noemt zich New World Hacking en heeft via Social Media-dienst Twitter aan de BBC laten weten dat zij in de Verenigde Staten zitten en dat hun doel is om websites die op welke manier dan ook verbonden zijn aan IS plat te leggen.

“We beseffen dat wat we doen niet altijd de juiste keuze is. Maar zonder hackers... wie gaat dan de strijd aan met online terroristen?”, zei New World Hacking. De Nederlandse omroep de NOS was afgelopen oktober ook slachtoffer van een DDoS-aanval. Wie achter die aanval zat is niet bekend.