DWDD eert Joost Zwagerman in Pop-Up Museum

DWDD eert Joost Zwagerman in Pop-Up Museum

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Wereld Draait Door eert schrijver, dichter, essayist en columnist Joost Zwagerman, die op dinsdag 8 september 2015 overleed, met een schilderij in het Pop-Up Museum van DWDD. Zwagerman zou op donderdag 10 september 2015 een kunstcollege geven in de talkshow.

Het kunstcollege zou gaan over schilder J.M.W. Turner en onder meer het werk Clouds and water uit de collectie van Museum de Fundatie in Zwolle. Door het overlijden van de schrijver is het college er niet meer van gekomen. Het schilderij heeft een plek gekregen in het Pop-Up Museum.

Op donderdag 28 januari openen DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk en Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de tweede editie van het DWDD Pop-Up Museum van De Wereld Draait Door, in samenwerking met het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Net als bij de eerste editie in 2015 is een aantal vaste gasten van de talkshow de depots van Nederlandse musea ingedoken op zoek naar verborgen kunstwerken en voorwerpen. Met hun vondsten hebben zij ieder naar eigen smaak een zaal in het DWDD Pop-Up Museum ingericht.

De gastconservatoren zijn Robbert Dijkgraaf, Paul de Leeuw, Beatrice de Graaf, Carice van Houten, Sander van de Pavert, Paulien Cornelisse, Daan Roosegaarde, Sywert Van Lienden en Wim T. Schippers. In 2015 waren dit onder meer Nico Dijkshoorn, Jan Mulder en Joost Zwagerman.

Bij de tweede editie van het museum verschijnt ook de catalogus ‘DWDD Pop-Up Museum: Verborgen kunstwerken uit Nederlandse Musea’. In dit boek worden de keuzes van alle gastconservatoren van beide edities van het Pop-Up Museum getoond en door henzelf toegelicht.