Jurk! wint eerste aflevering van Lekker Nederlands

Jurk! wint eerste aflevering van Lekker Nederlands

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Eindelijk is het dan zover: Lekker Nederlands is terug van weggeweest. Het tweede seizoen van dit muzikale programma is verhuisd van de zaterdag naar de vrijdagavond. Opnieuw nemen Jurk! (Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven) het op tegen Nick & Simon. Alles wordt gepresenteerd door presentatrice en zangeres Do.

In de eerste ronde was het thema jaloezie. Dit thema pakten Nick & Simon meteen goed op. Zij kozen voor het nummer Somebody To Love van Queen. Hier gaven zij een geheel eigen tekst. Het nieuwe nummer werd helemaal toegewijd aan Dennis. Dit vond hij meer dan fijn, maar de kritieken waren minder mals. Toch waren de mannen van Jurk! uiteindelijk erg positief over het nummer.

Jurk! nam het thema meteen letterlijk. Zij kozen voor het nummer Rather Be van de band Clean Bandit. Hun versie werd Jaloezie. Dit optreden zag er een stuk strakker en beter uit. Uit het optreden van Jurk! kon je merken dat zij goed zijn in improviseren. Nick & Simon vonden het een mooi liedje. Wel hadden zij een paar opmerkingen over de tekst. De jury koos met 27 punten voor Nick & Simon en de mannen van Jurk! kregen er 23.

Ronde twee bestond weer uit vijf verplichte woorden. Jurk! bedacht het nummer Cheerleader van Omi. Dit nummer kregen Nick & Simon toegewezen. Dit is een lastige opdracht door die vijf verplichte woorden. De melodie is heel herkenbaar. Omi scoorde in de zomer van 2015 een echte zomerhit. Jurk! vond het optreden goed gaan maar haalden er toch weer een paar dingen uit die niet helemaal bleken te kloppen.

Na het commentaar werden de rollen omgedraaid. Nick & Simon gaven nu vijf woorden én een nummer aan Jurk! Het nummer Bang Bang van Jessy J, Ariana Grande en Nicki Minaj werd door Jeroen alleen gezonden. Hij kreeg hulp van een blonde pop, Katinka. Het publiek ging compleet uit haar dak door het optreden. Nick & Simon namen de nieuwe tekst van Jeroen onder de loep.

Deze tweede ronde werd gewonnen door Jeroen. Hij kreeg samen met Katinka 28 punten, terwijl Nick & Simon kregen 22 punten. Door deze punten stonden de mannen van Jurk! voor met 51 punten. Nick & Simon hadden op dit moment 49 punten.

Ronde drie stond meteen al weer klaar. In deze derde ronde kregen beide teams hulp van niemand minder dan Anita Meijer. Als eerste kreeg  Jeroen de eer om een duet met Anita te zingen. Hij kreeg het nummer Why Tell Me Why van de zangeres. Samen zongen ze deze hit met een compleet andere tekst. Dit werd een mooi en vooral hilarisch optreden.

Maar Anita ondersteunde ook Nick & Simon. Dit duo kreeg het nummer They Don't Play Our Love Song Anymore. Nick en & Simon bleven zitten en lieten Anita het werk doen. De tekst viel een beetje tegen, maar de stem van Anita was top. Maar toch sprong de versie van Anita en Jeroen er echt uit. Het publiek kreeg een lastige taak om te kiezen tussen deze beide optredens.

De punten verdeling was bijzonder bij deze derde ronde. Het duet van Anita en Jeroen kreeg de meeste stemmen van het publiek in totaal 30. Nick & Simon kregen er maar 20. Hierdoor werd het verschil steeds groter. Team Jurk! had nu 81 punten, terwijl Nick & Simon genoegen moesten nemen met 69 punten.

De vierde ronde was een ronde die nieuw was. In deze ronde werd het zingen even weggelaten. Beide teams moeten een scene uit een film nasynchroniseren. Dit leek makkelijk dan het in werkelijkheid was. Toch waren de mannen van Jurk! erg goed. Zij kozen voor een scene uit de film Pirates of the Caribbean. Dit werd een hilarisch nieuw stukje film. De mannen van Jurk! zijn ontzettend goed in improviseren,dat blijkt wel uit deze ronde.

Nick & Simon kozen voor een scene uit Star Trek. Zij deden het deze ronde voor mijn gevoel minder dan Jurk! Die mening deelde de jury niet met mij. Beide teams kregen in deze ronde 25 punten. Dit had als gevolgd voor de tussenstand dat Jurk! uitkwam op 106 punten en Nick & Simon 94 punten.

Na ronde vier kwam ronde vijf. In deze ronde was het de bedoeling om een buitenlands nummer te ''vertalen'' naar het Nederlands. Enige addertje onder het gras, er moesten vijf woorden in die taal in voor blijven komen. Jurk! koos voor een Frans nummer en maakt een gevoelige indruk. Het nummer sloeg heel goed aan, een emotioneel tintje in een vrolijk programma.

Na het optreden van Jurk! klommen Nick & Simon weer op het podium. Zij kozen voor een Duits nummer van Nena. Ook zij moesten de hit 99 Luftballons vertalen naar het Nederlands. Wel moesten er ook vijf Duitse woorden in voorkomen. Ik moet zeggen dat zij dit bijzonder goed gedaan hebben. De jury koos nu ook mijn mening en gaf Nick & Simon voor dit optreden maar liefst 30 punten. Jurk! moest het doen met 20 punten.

Dit heeft veel gevolgen gehad voor de tussenstand. Jurk! stond op 126 punten en Nick & Simon haalden hun verschil aardig op. Door de winst van ronde vijf kwamen zij uit op 124 punten. Met nog één ronde voor de boeg zou het een spannende ontknoping gaan worden.

De zesde en laatste ronde bestond uit de haast klus. In deze ronde worden de punten verdubbeld. Jurk! hadden het nummer Valerie van Amy Winehouse gekozen. De titel werd veranderd naar Allergie. Zij maakten er een compleet andere versie die de jury wel kon waarderen.

Omgekeerd gaven Nick & Simon het nummer Oh Oh Den Haag aan Jurk! Jurk! had het hier best lastig mee, maar deden het maar toch. Zij kregen de nieuwe titel mee Oh Oh Volendam. Verkleed als waren Volendam fans maakten zij er een bijzondere eigen versie van.

Qua originaliteit heeft Jurk! deze laatste ronde met gemak gewonnen. De tekst was niet heel erg goed, maar het optreden was wel heel goed. Beide teams kregen 30 seconden om de jury te overtuigen van hun overwinning. De jury was het meest onder de indruk van het optreden van Jurk! Zij kregen maar liefst 62 punten in tegenstelling tot Nick & Simon, die moesten genoegen nemen met 38 punten.

De einduitslag laat de volgende score zien. Jurk! heeft in totaal 188 punten gescoord en Nick & Simon hadden in totaal 162 punten. De eerste aflevering van dit nieuwe seizoen is gewonnen door de mannen van Jurk! Zij wisten in totaal ook al twee rondes met gemak te winnen.

Lekker Nederlands is terug van weggeweest en is iedere vrijdagavond om 20.30 uur te zien bij SBS6.

Tot volgende week?!

Bekijk Lekker Nederlands terug via TVblik.