Tweede seizoen Green-kids bij RTL Telekids nog avontuurlijker

Tweede seizoen Green-kids bij RTL Telekids nog avontuurlijker

Geschreven door Pieter Jongsma

Stoer en avontuurlijk, met veel actie waarbij modder niet geschuwd wordt: maandag 1 april start RTL Telekids met het tweede seizoen van het kinderprogramma ‘Green-Kids’. Hierin gaat presentator en ‘groen-expert’ Lodewijk Hoekstra dagelijks op pad om kinderen thuis en op school te interesseren voor de natuur. Altijd op een educatieve manier, waarbij kijken, doen en beleven in het Nederlandse landschap centraal staan. Nieuwe onderdelen zijn de ‘Green-Kids Reporters’ en de ‘Green-Kids Speurcross’. Voor het vaste onderdeel de ‘Groenste Klas van Nederland’ kunnen klassen zich nu opgeven via www.green-kids.nl.

In de ‘Green-Kids Speurcross’ volgen we wekelijks een nieuw team van drie Green-Kids dat van maandag tot en met vrijdag een spannende fietsspeurtocht door de natuur beleeft. Op crossfietsen rijden ze van spel naar spel en verzamelen sleutels voor het eindspel op vrijdag. Ze overwinnen de krachten van de natuur en ontrafelen de geheimen van het bos. Ook de jonge ‘Green-Kids Reporters’ gaan op onderzoek uit. Gewapend met een microfoon doorkruisen deze nieuwsgierige kids Nederland om de antwoorden te vinden op vragen van andere kinderen over het milieu en de natuur.

 

Lodewijk gaat elke aflevering met een Green-Kids team van drie tot vier kinderen op pad voor een ‘groen’ avontuur: van een bezoek aan een spannende locatie middenin de natuur tot een kijkje achter de schermen bij een instituut waar van alles valt te leren over wetenschap, milieu en technologie.

 

Net als vorig jaar bezoekt de presentator elke vrijdag een school, om de ‘Groenste Klas van Nederland’ te vinden. Elke groep 5, 6 of 7 in Nederland kan zich hiervoor opgeven, maar moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om kans te maken op een nominatie door Lodewijk: klassen moeten duidelijk aantoonbaar groen en natuurbewust zijn: de school geeft bijvoorbeeld veel vaker les over de natuur dan andere scholen, veel kinderen in de klas hebben zelf ook veel interesse voor het buitenleven. Andere voorbeelden: er is een eigen moestuin bij de school of de klas kweekt binnen, het houden van spreekbeurten over ‘groene’ onderwerpen wordt gestimuleerd of de klas heeft een stukje bos geadopteerd.

Lodewijk selecteert uit alle aanmeldingen vier klassen die in aanmerking komen voor de titel ‘Groenste Klas van Nederland’ en nomineert deze officieel in de tv-uitzendingen van Green-Kids. Uiteindelijk kiest hij uit één van deze vier kanshebbers de ‘Groenste Klas van Nederland’, die een mooie prijs krijgt en natuurlijk het belangrijkst: de eer!

Kinderen hebben minder speelruimte en zeker minder groene speelruimte. Dat is jammer, omdat buitenspelen zorgt voor interesse voor natuur en landschap. Green-Kids werkt samen met  De12landschappen en Landschapsbeheer Nederland om kinderen, ouders en leraren te inspireren om naar buiten te gaan en in de eigen omgeving bijzondere dingen te ontdekken en te beleven.

In elke aflevering kunnen de Green-Kids ontdekken wat zij zelf allemaal met hun ‘groene vingers’ kunnen doen op de mooiste plekjes van Nederland. Voor kinderen die het leuk vinden zelf thuis of op school ook actief bezig te zijn in en met de natuur zijn er verschillende Green-Kids-producten te koop bij Praxis zoals een vlinderkast, insectenhotel of vierkante meter kweekzak. Op de website kunnen kinderen vragen stellen aan de ‘Green-Kids Reporters’ en een activiteitenkalender lezen met leuke natuur-uitjes in de buurt.

‘Green-Kids’: uitzending vanaf 1 april bij RTL Telekids bij RTL 8, maandag tot en met vrijdag 17:05 uur, zaterdag 10:10 uur en zondag om 9:00 uur.

 

Site: www.green-kids.nl en www.telekids.nl.

 

RTL Telekids heeft ook een digitaal kanaal dat zeven dagen per week, 24 uur per dag uitzendt. RTL Telekids 24/7 is te zien bij Ziggo (kanaal 312) en Caiway (kanaal 126).