Telecombedrijf AT&T bevestigt overname Time Warner

Telecombedrijf AT&T bevestigt overname Time Warner

Geschreven door Daniël Schalk

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T koopt entertainmentbedrijf Time Warner, dat heeft de telecomgigant in de nacht van zaterdag op zondag bevestigd aan persbureau Reuters. AT&T koopt de eigenaar van onder meer Warner Bros. voor 85,4 miljard dollar (ruim 78 miljard euro).

De twee bedrijven verwachten de verkoop af te ronden voor het einde van 2017. Time Warner, het grootste mediabedrijf van de wereld, is de eigenaar televisiezenders als Cartoon Network, CNN en HBO, maar ook van de grootste televisie- en filmproducent Warner Bros. Entertainment.

Zaterdag berichten verschillende Amerikaanse media al over de grootste overname in medialand van de afgelopen jaren op basis van bronnen bij de gesprekken. AT&T zegt dat de twee bedrijven elkaar kunnen versterken, doordat steeds meer mensen video’s kijken op mobiele apparaten.

“De toekomst van video ligt bij mobiele systemen en de toekomst van mobiele apparaten betekent meer video's”, zegt het telecombedrijf. In 2014 bood het Amerikaanse mediabedrijf 21st Century Fox nog 80 miljard dollar voor het entertainmentbedrijf Time Waner, maar die deal ging niet door.

Productiebedrijf Eyeworks, dat in 2001 werd opgericht door de Nederlandse tv-producent Reinout Oerlemans, is sinds 2014 ook van Time Warner. Sinds de overname van het Nederlandse productiebedrijf door Time Warner heet het bedrijf Warner Bros. International Television Production.