RTL kiest voor Schoorsteen Piet

RTL kiest voor Schoorsteen Piet

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Zwarte Piet verdwijnt van de buis bij RTL. De televisiezender heeft besloten om in al haar programma’s verder te gaan met Schoorsteen Piet. Dit besluit is door de directie van RTL genomen na de vele gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

Met de keuze voor de Schoorsteen Piet geeft RTL inhoud aan de verklaring die alle voor- en tegenstanders hebben ondertekent tijdens een bijeenkomst. In de verklaring wordt afstand gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest.

RTL noemt hun Piet niet Schoorsteen Piet, maar vanaf nu ‘gewoon’ Piet. “Hij heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast”, aldus het tv-bedrijf.

RTL vervolgt: “Wij passen alleen zijn uiterlijk aan. Ooit hebben we afscheid genomen van de roe en we stoppen ook geen kinderen meer in de zak naar Spanje, omdat het niet meer paste in ons tijdsbeeld. In onze visie past Zwarte Piet ook niet meer in het huidige tijdsbeeld en daarom kiezen we voor Schoorsteen Piet.”

RTL laat weten begrip te hebben voor de standpunten van zowel voor- als tegenstanders, maar het bedrijf vindt dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar. “Wij hopen dat de nieuwe Piet de harten herovert”, sluit RTL haar statement af.

Bekijk de RTL Telekids-serie De Club van Sinterklaas op TVblik.nl