Moonlight wint beste film bij oscars 2017!

Moonlight wint beste film bij oscars 2017!

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

In de nacht van zondag 26 februari op maandag 27 februari zijn voor de 89ste keer de Oscars uitgereikt. Moonlight won de prijs voor beste film. Eerst bleek de prijs uitgereikt te zijn aan La La Land, maar dat bleek een fout te zijn. Warren Beatty en actrice Faye Dunaway mochten samen de winnaar in de categorie beste film bekendmaken. Alleen las Beatty een kaart uit een verkeerde enveloppe op. De volledige cast van La La Land had zich al op het podium verzameld. Toen greep La La Land-producent Jordan Horrowitz de microfoon en zei dat er een fout gemaakt was. Beatty nam daarna het woord en zei dat hij de enveloppe met daarin de kaart van beste actrice had gekregen. Ook zei hij dat zijn fout absoluut niet als grap bedoeld was.

Ook won Mahershala Ali de prijs voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol in Moonlight. Hij speelde een drugsdealer vol compassie. ''Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen. Het was een geweldige ervaring'', zei de acteur over zijn werk in de film. Ook eerder hij de mensen die hem leerden acteren. Hij zei dat het niet gaat om de acteur zelf, maar om de personages. ''Jij moet dienstbaar zijn aan die personages'', zei hij geëmotioneerd. Het meeste applaus krijgt hij als hij zegt dan zijn vrouw net vier dagen geleden is bevallen van een dochtertje. Verder won Moonlight ook nog een oscar voor beste aangepaste script.

Moonlight gaat over een driedelig narratief dat draait om de kindertijd, pubertijd en de volwassentijd van een Afro-Amerikaanse man die overleeft in Miami's drugverslaafde binnenstad.

Viola Davis won de prijs voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in Fences. Davis was erg emotioneel toen ze de prijs in ontvangst nam. Ze zei onder andere dat ze erg blij was een artiest te zijn, omdat ze zo kon laten zien hoe ze met haar beroep het leven kan vieren. Fences gaat over een Afro-Amerikaanse vader die worstelt met rasverschillen in de Verenigde Staten en probeert in de tussentijd zijn gezin op te voeden. Davis speelt in de film de standvastige vrouw van Denzel Washington, een trotse man die slecht kan omgaan met de teleurstellingen waarmee hij te maken kreeg in het leven.

Casey Affleck won de prijs voor beste acteur voor zijn rol in Manchester by the Sea. De film gaat over Lee Chandler. Na de plotselinge dood van zijn oudere broer keert Chandler terug naar zijn geboorteplaats in Massachusetss. Daar krijgt hij te horen dat hij moet optreden als voogd voor het zoontje van zijn broer. Lee heeft geen idee wat hij met de tiener aan meot en moet intussen ook omgaan met zijn eigen rouw en die van zijn familie en oude vrienden. Ook kreeg Manchester by the Sea het gouden beeldje voor beste originele scenario.

De oscar voor beste regisseur ging naar de 32-jarige Damien Chazelle voor de film La La Land. Hij vestigde een record als jongste winnaar in deze categorie ooit. ''Ryan Gosling en Emma Stone, jullie brachten deze film tot leven'', zei Chazelle over de prestaties van de hoofdrolspelers. ''Ik sta versteld dat ik met jullie genomineerd ben'' zei hij over de andere regisseurs. ''Bedankt voor jullie inspiratie.'' La La Land had in totaal veertien nominaties, wat ook een record aantal is.

La La Land won ook de meeste prijzen van de avond, met een aantal van maar liefst zes oscars. Production Design is de eerste prijs die naar La La Land gaat. De tweede prijs die La La Land wint is voor cinematografie. ''Deze film is gemaakt met liefde en passie'' zei cameraman Linus Sandgren. Hij noemt Damien Chazelle een ''poëtisch genie''. Verder wint La La Land ook nog twee oscars voor zijn muziek.

Emma Stone wint de prijs voor beste actrice voor haar rol in La La Land. Niet veel mensen hadden ook anders verwacht. ''Ik besef dat zo'n moment een samenloop is van geluk en kansen. Dank je Damien Chazelle voor deze kans, die zich eens in een leven voordoet.'' La La Land gaat over Sebastian en Mia. Ze komen nader tot elkaar door een gemeenschappelijk verlangen: dat te doen waar ze van houden. Als succes op de loer ligt, wordt het tweetal geconfronteerd met keuzes die hun relatie doen wankelen en hun dromen op het spel zetten.

De Iraanse film The Salesman won de prijs voor beste buitenlandse film. De regisseur Asghar Farhadi was echter niet in de Verenigde Staten om de prijs op te halen. In zijn bedankbrief schreef hij dat hij dit deed uit respect voor de mensen uit zijn land.

Begin dit jaar stelde president Trump een inreisverbod in voor inwoners van bepaalde islamitische landen. Ookal oordeelde de rechter dat het verbod ingetrokken moest worden, besloot de regisseur van The Salesman toch niet naar de Verenigde Staten te reizen. De film gaat over Emad en Rana, die een nieuw apertement betrekken nadat hun eigen woning door werkzaamheden dreigt in te storten. De vorige bewoonster van het appartement lijkt overhaast vertrokken. Wanneer een vreselijk voorval Rana treft, blijkt de achtergrond van de vorige huurster hier iets mee te maken te hebben. Emad's zoektocht om te achterhalen wat er precies is gebeurd, zal het leven van het jonge koppel dramatisch veranderen.

Ook actrice Natalie Portman, die genomineerd was voor beste actrice was neit gekomen naar de 89ste editie van de oscars. Zij liet weten dat ze wegbleef vanwege haar zwangerschap.

Verder won O.J.: Made in America, de documentaire over de rechtszaak tegen O.J. Simpson uit de jaren negentig, oscar voor beste documentaire.

De science-fiction film Arrival wint de oscar voor beste geluidsmontage en de prijs voor beste geluid gaat naar Hacksaw Ridge. Kevin O'Connel heeft eindelijk een prijs nu. Met maar liefst 21 nominaties en nul oscars werd hij Hollywood's grootste verliezer genoemd. Het is duidelijk dat de hele zaal hem de prijs gunt. Ook won Hacksaw Ridge de oscar voor beste montage.

De enige Nederlandse genomineerde dit jaar was regisseur Michael Dudok de Wit voor zijn spirituele animatiefilm The Red Turtle. Hij won geen prijs voor zijn film. In plaats daarvan ging het beeldje in deze categorie naar Zootopia, een disney-film over diversiteit. Piper wint de oscar voor beste korte animatiefilm.

The White Helmets wint de oscar voor beste korte documentaire. De leider van de White Helmets kon niet aanwezig zijn, maar heeft een korte boodschap meegegeven aan de filmmakers. ''Ik ben zo dankbaar dat deze film ons ewrk voor het voetlicht heeft gebracht. Een vers uit de Koran inspireert ons: 'wie een leven redt, redt de mensheid'. Wij hebben 82.000 burgerlevens gered. Ik nodig iedereen uit te helpen het bloedvergieten te stoppen, in Syrië en wereldwijd.'' Hierna wint Sing de oscar voor beste korte film.

Suicide Squad wint de oscar voor beste grime en haarstijl. Voor beste kostuums wint Fantastic Beasts and where to find them. Voor beste visuele effecten wint The Jungle Book.

De acteurs en actrices maakten ook nog een politiek statement op de rode loper door het dragen van een blauw lintje van de ACLU, de American Civil Liberties Union, een organisatie die zich inzet voor de burgerlijke vrijheden. Actrice Ruth Negga droeg er een, net zoals singer-songwriter Lin-Manuel Miranda. Regisseur Barry Jenkins kwam er onderweg achter dat hij de zijne had verloren.