Oplichting in Istanbul kost toeristen duizenden euro’s

Oplichting in Istanbul kost toeristen duizenden euro’s

Geschreven door Pieter Jongsma

Komende zondag is in een nieuwe aflevering van Oplichters in het Buitenland te zien hoe toeristen geld afhandig wordt gemaakt in clubs in Istanbul. Turken die je op straat aanspreken om vriendschappelijk een biertje met je te drinken, blijken een van de schakels in een groot oplichtingsweb.

De grootste stad van Turkije is niet alleen de woonplaats van glamourkoppel Wesley en Yolanthe, maar blijkt ook een verraderlijke plek voor de nietsvermoedende toerist.

Zo wordt ook Kees van der Spek meerdere keren op straat aangesproken en voor hij het weet, raakt hij verzeild in een bizar complot met een kostbaar einde. Ook vangen we een glimp op van Istanbul als illegaal parfumwahalla.Oplichters in het Buitenland is zondag 28 april om 21.30 uur te zien bij SBS6.

Nog geen tien minuten loopt Kees van der Spek met een verborgen camera door de straten van Istanbul als hij wordt aangesproken door een man. Voordat hij het weet, zit hij in een bar met een torenhoge rekening voor de vier drankjes die besteld zijn. Niet alleen de man die hem op straat heeft aangesproken zit in het complot, maar ook de dame die bij hem aan tafel komt zitten en de club zelf zijn onderdeel van deze oplichtingspraktijken. Geïntimideerd en bedreigd door de mensen in de club, wordt Kees geacht deze absurd hoge rekening te betalen.

Overal ter wereld worden toeristen opgelicht. Kees van der Spek laat zich inOplichters in het Buitenland vrijwillig oplichten in populaire vakantiebestemmingen. Zo laat hij zien hoe de praktijk in elkaar steekt en waar je als toerist op moet letten. Met verborgen camera’s legt hij vast hoe de oplichters te werk gaan. In Oplichters in het Buitenland wordt gaandeweg duidelijk hoeveel verschillende vormen van oplichterij er zijn. Door toeristen hierover te informeren hoopt Kees van der Spek dat mensen oplichters gaan herkennen en niet zelf in de val lopen.

Oplichters in het Buitenland – Istanbul
Zondag 28 april om 21.30 uur bij SBS6.