Sanoma verkoopt SBS aan Talpa

Sanoma verkoopt SBS aan Talpa

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Sanoma verkoopt de zendergroep SBS (SBS6, Veronica, Net5 en SBS9) aan Talpa, het mediabedrijf van John de Mol. De mediamagnaat wordt voor 237 miljoen euro voor 100 procent eigenaar van SBS6, Veronica, Net5 en SBS9, zo heeft het Finse mediabedrijf maandag bekendgemaakt.

Sanoma krijgt Veronica Uitgeverij volledig in handen. In 2011 kochten Talpa en Sanoma de zendergroep voor ruim 1 miljard euro. Talpa kreeg een minderheidsbelang van 33 procent in SBS en Sanoma kreeg de rest. Vorige week lekte al uit dat Sanoma uit SBS zou willen stappen.

“Ik geloof sterk in een onafhankelijk Nederlands multimediabedrijf dat flexibel is om in te kunnen spelen op het veranderende medialandschap. De onderneming die ik wil bouwen kan 24/7 content via verschillende platformen aanbieden. Dit betekent dat SBS onderdeel gaat worden van een geheel dat veel breder is dan alleen televisie”, zegt John de Mol over de koop van de aandelen van Sanoma.

Met Talpa is De Mol al eigenaar van de radiozenders Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica. Ook zit de mediamagnaat momenteel in een overnamestrijd rond de Telegraaf Media Groep (TMG), maar het lijkt erop dat het De Mol niet gaat lukken om TMG in zijn bezit te krijgen.

Met de tv-zender Talpa had John de Mol tussen 2005 en 2007 weinig succes. De Mol richtte in augustus 2005 de commerciële tv-zender Talpa op. In 2006 ging Talpa verder als Tien, maar de zender was geen succes. In augustus 2007 werd besloten om de stekker uit de zender te trekken. RTL nam een aantal programma’s, de voetbalrechten en veel presentatoren over.

Bekijk de UEFA Champions League op TVblik.nl/uefa-champions-league-sbs6

Foto: Daniël Schalk / Showbizznetwork