De onderwereld van Rio gaat schuil achter carnaval

De onderwereld van Rio gaat schuil achter carnaval

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Wie aan Rio denkt, denkt aan carnaval. Ruim vier miljoen mensen nemen elk jaar deel aan deze feestelijke traditie. Wat veel mensen echter niet weten, is dat achter de carnavalsfeesten in Rio de Janeiro een grote onderwereld schuil gaat. Aankomende zondag is in Oplichters in het Buitenland te zien hoe deze vierdaagse sambaparade daadwerkelijk gefinancierd wordt. Oplichters in het Buitenland is zondag 5 mei om 21.30 uur te zien bij SBS6.

Kees van der Spek gaat op zoek naar het ware verhaal achter de organisatie van de wereldberoemde sambaparade in Rio de Janeiro. De meeste mensen denken dat de carnavalsfeesten worden gefinancierd door de overheid. Diverse bronnen beweren echter iets heel anders. Afgaande op deze geruchten gaat Kees van der Spek op onderzoek uit en belandt in de beruchte sloppenwijken van Rio de Janeiro. Hij spreekt met verschillende mensen en komt erachter dat een netwerk van maffiabazen, ofwelBichero’s, de feesten van de beruchte sloppenwijken financieren. Zo kunnen zij tijdens het traditionele carnaval toeristen oplichten.

Oplichters in het Buitenland
Overal ter wereld worden toeristen opgelicht. Kees van der Spek laat zich inOplichters in het Buitenland vrijwillig oplichten in populaire vakantiebestemmingen. Zo laat hij zien hoe de praktijk in elkaar steekt en waar je als toerist op moet letten. Met verborgen camera’s legt hij vast hoe de oplichters te werk gaan. In Oplichters in het Buitenland wordt gaandeweg duidelijk hoeveel verschillende vormen van oplichterij er zijn. Door toeristen hierover te informeren hoopt Kees van der Spek dat mensen oplichters gaan herkennen en niet zelf in de val lopen.

Oplichters in het Buitenland – Rio de Janeiro
Zondag 5 mei om 21.30 uur bij SBS6.