‘X Factor’ introduceert Room X

‘X Factor’ introduceert Room X

Geschreven door Pieter Jongsma

Aan talent geen gebrek in het nieuwe ‘X Factor’. In tegendeel, aan het eind van alle audities mogen er maar tien deelnemers per categorie (Jongens, Meisjes, 26+ en Groepen) door naar de volgende ronde en dat valt sommige juryleden behoorlijk zwaar. Room X is dan ook geen prettige ruimte, in deze kamer moeten Ali B, Gordon, Candy Dulfer of Angela Groothuizen kiezen tussen hun nieuwe aanwinsten. Room X doet op vrijdag 3 mei z’n intrede in de populaire talentshow van RTL 4. Martijn Krabbé presenteert ‘X Factor’.

Na tien geslaagde audities, moeten deze toptalenten plaatsnemen in Room X. Vervolgens gaan de audities weer door totdat de allerlaatste kandidaat aan de beurt is geweest. Weet een nieuwe act het betreffende jurylid te overtuigen van zijn, haar of hun x factor, dan lopen zij gezamenlijk naar Room X. Daar aangekomen, is het aan Ali, Gordon, Candy of Angela: wie van de tien moet er uit zodat de laatste er nog in kan? 

‘X Factor’ is behoorlijk in de remix gegaan en dat wist de kijker te waarderen. Het huidige, vijfde seizoen is met een recordaantal van bijna 1,8 miljoen kijkers van start gegaan. Niet alleen ervaren en minder ervaren zangers en zanggroepen kunnen dit jaar meedoen, singer-songwriters kunnen (ook) hun eigen muziek laten horen en voor rappers en dj’s is er – in combinatie met zang – eveneens alle ruimte. Daarnaast weten de juryleden nu vooraf al welke categorie zij onder hun hoede krijgen. Zij staan er dan ook direct alleen voor en kunnen niet meer profiteren van de inzichten van hun collega-juryleden bij de eerste audities. Maar die kijken verderop wel kritisch mee…

Candy heeft de categorie deelnemers van 26 jaar en ouder toegewezen gekregen. Ali B voert de categorie Meisjes aan. Angela Groothuizen ontfermt zich over de Jongens en Gordon neemt de groepen onder zijn hoede

‘X Factor’ is ontwikkeld in Engeland, waar het programma inmiddels aan het negende seizoen toe is. In de VS is de show eveneens bijzonder populair, het derde seizoen is al onderweg. ‘X Factor’ is verder ook te zien in de meeste Europese landen en landen als Australië, Chili, Colombia, Rusland, Indonesië, India, China, de Filipijnen, IJsland en Kazachstan. Wereldwijd hebben onder anderen Britney Spears, Ronan Keating, Kelly Rowland, Nicole Scherzinger, Sharon Osbourne, Mel B, Gary Barlow en natuurlijk ‘X Factor’-bedenker Simon Cowell achter de jurydesk plaatsgenomen.

‘X Factor’ wordt voor RTL 4 geproduceerd door BlueCircle.

Uitzending: RTL 4, elke vrijdag vanaf 20.30 uur.
Website: www.xfactor.nl/
Twitter: @xfactor_RTL