Miss Montreal, Dio en Chef'Special vieren vrijheid

Miss Montreal, Dio en Chef'Special vieren vrijheid

Geschreven door Pieter Jongsma

Miss Montreal, Dio en Chef'Special vliegen zondag door Nederland om de vrijheid te vieren. De zangeres, rapper en band zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid en worden met Cougar transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht van het ene naar het andere Bevrijdingsfestival gevlogen. "Ik vier de vrijheid op het podium", vertelde Dio aan de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat betrokken is bij de organisatie van de Bevrijdingsfestivals.

"Ik maak met het publiek plezier. Iedereen is welkom. Er is respect voor elkaars nationaliteit, afkomst, uiterlijk, geloof." Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal, moet bij vrijheid vooral aan een van haar opa's denken. "Hij zat in het verzet. Hij is onlangs op zijn 90e overleden. Pal voor zijn dood sprak hij nog met mij over de oorlog. 'Ach kind, je moet zo blij zijn dat je in vrijheid kan leven'. Hij begon te huilen. Dat greep me enorm aan." Chef'Special benadrukt dat Nederland bevoorrecht is omdat we kunnen zeggen en doen wat we willen. De drie ambassadeurs van de vrijheid zijn zondag niet de enige artiesten die de vrijheid vieren.

Zo zijn VanVelzen en The Voice of Holland-winnares Leona Philippo van de partij in Den Haag en staan in Utrecht onder meer Het Goede Doel, Nielson en Handsome Poets op het podium. Zondag wordt op veertien festivals stilgestaan bij Bevrijdingsdag. De muziekfestijnen in de twaalf provincies, Amsterdam en Den Haag vormen het grootste eendaagse culturele evenement in Nederland. De festivals, die gratis toegankelijk zijn, zijn elk jaar goed voor meer dan 750 duizend bezoekers en ruim 250 bands op ongeveer veertig podia.