Bureau Brabant zorgt voor ruim dertig procent aanhoudingen

Bureau Brabant zorgt voor ruim dertig procent aanhoudingen

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Het Omroep Brabant programma Bureau Brabant heeft afgelopen tv-seizoen flink geholpen bij het aanhouden van verdachten. In 34 procent van de zaken werden verdachten aangehouden.

Het gaat volgens het programma om 81 aanhoudingen en 48 van de 140 behandelde zaken. Enkele verdachten zijn ook al veroordeeld. Omroep Brabant begint maandag aan het nieuwe seizoen van het programma.

Het aantal verdachten dat na de uitzending van vorig seizoen is gepakt kan volgens de politie nog oplopen. Er lopen nog diverse zaken laten ze weten op de website van Omroep Brabant. De zaken worden sinds dit seizoen veel eerder behandeld dan jaren geleden zo laat politiewoordvoerder Jitske van Pelt weten aan Omroep Brabant. "Vroeger riepen we pas de hulp in van burgers als er geen aanknopingspunten meer hadden. Nu doen we dat al als het onderzoek nog in volle gang is. Dat geeft ons tijdswinst in het oplossen van een zaak."

Toch is niet iedere zaak geschikt voor het programma, legt persofficier Janine Kramer van het Openbaar Ministerie uit voor de camera van Omroep Brabant. "Bij zedenzaken bijvoorbeeld zijn we terughoudender met het uitzenden van beelden, omdat de ervaring leert dat dan het publiek zelf op jacht gaat naar zo'n verdachte. Dat willen we voorkomen. We willen zaken oplossen, maar we willen niet krijgen dat mensen voor eigen rechter gaan spelen."

Jiske van Pelt denkt dat behalve de opsporing van verdachten, ook slachtoffers baat hebben bij een uitzending. “Het is voor een slachtoffer goed om te zien dat we alles uit de kast halen om een zaak op te lossen. Bovendien willen we laten zien dat we met z’n allen bezig zijn om Nederland veiliger te maken.”

Bureau Brabant is vanaf maandag 4 september om 18:00 uur terug bij Omroep Brabant.

Foto: Omroep Brabant