Smaakt Naar Meer: heerlijke samenvatting

Smaakt Naar Meer: heerlijke samenvatting

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Woensdagavond was het dan toch zo ver. De spreekwoordelijke koek is nu echt op. Het einde van Heel Holland Bakt is nu echt aangebroken. In Smaakt Naar Meer blikte presentator André van Duin terug op het vijfde seizoen van het populaire bak-programma. Dat Heel Holland Bakt populair is, bleek zondagavond wel. Toen keken er maar liefst 3,4 miljoen mensen naar dé finale.

Aan de desk van Smaakt Naar Meer schoven Janny en Robèrt aan. Zij hadden de 'moeilijke' taak om alles te moeten proeven. Ik denk niet dat veel mensen in hun schoenen willen staan. Iedere week alleen maar taarten en andere baksels proeven. Nee, dat is niet eenvoudig hoor. Daarnaast schoof ook Richard Groenendijk aan. Hij is één van de grootste fans van Heel Holland Bakt. 

André was helemaal in zijn element. Hij presenteert Heel Holland Bakt en Smaakt Naar Meer nu voor de tweede keer. Je merkt aan alles dat hij zijn draai heeft gevonden. Vorig seizoen was hij nog vrij voorzichtig. Maar dit seizoen ging hij wekelijks helemaal los. Vooral Janny moest het vrij vaak ontgelden. Gelukkig kan Janny veel hebben en lachte zij wat af in de tent. Laat lachen nu gezond zijn, dus in die tent was iedereen goed bezig.

Marjolein heeft een gave, naast bakken. Zij wist vijf emoties in minder dan één minuut te laten zien. Dat leverde hilarische beelden op. Zeker wanneer André het beeld hiervan in slow motion afspeelt. Hans, de winnaar van Heel Holland Bakt, vloekte in de finale. Gelukkig werd dat in de uitzending weg gepiept. Maar in Smaakt Naar Meer kwam het fragment voorbij, zonder piep.

Natuurlijk moest er ook even over voetbal gesproken worden. Maarten moest het dubbel ontgelden. Allereerst werd er teruggekeken naar zijn tijgerbrood. Vooral Richard vond het jammer dat Maarten om een brood de tent moest verlaten. Afgelopen weekend speelde ook nog de club van Maarten, Feyenoord, slecht. Gelukkig kon Maarten er wel om lachen, al was het als een boer met kiespijn.

Er was ook ruimte voor Ine, mijn favoriete bakster van dit seizoen. Wederom was het fragment van haar 'glas in taart' te zien. Vooral Robèrt was hier niet heel blij mee. Die blik van het jurylid sprak boekdelen. Het leek er toen op alsof Ine die aflevering naar huis moest. Maar gelukkig wist zij de halve finale te halen. De finale wist zij helaas net niet te halen. Maar in Smaakt Naar Meer straalde zj weer als vanouds.

Ondertussen zijn de juryleden alweer druk voor volgend seizoen. Want het goede nieuws is toch wel dat Heel Holland Bakt volgend jaar terugkomt. De opdrachten zijn al bijna klaar. Dus het bakken kan alweer snel beginnen. Ook Smaakt Naar Meer komt terug, dat liet André in de laatste uitzending van het huidige seizoen weten. Dat is toch wel (h)eerlijk nieuws, zo op de woensdagavond.

De twee 'afvallers' in de finale, Marjolein en Gwenn, werden ook nog in het zonnetje gezet. Zij mochten ook even aan de desk aanschuiven. Marjolein had wel opvallend nieuws. Zij is van plan om haar baan op te zeggen. Zij wil zich volledig gaan storten op het bakken. Wat zij precies van plan is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar feit is wel dat zij de smaak van het bakken te pakken heeft. Dat heeft Heel Holland Bakt maar mooi even bereikt.

Daarna schoof Hans ook nog even aan. Het voelde nog wel iets onwennig. Maar toch is de tweeëntwintig jarige winnaar blij met zijn overwinning. Zijn humor viel vooral bij Janny erg in de smaak. Hans bleef lekker zichzelf en wist op die manier de harten van de kijkers te veroveren. Persoonlijk vond ik Hans ook een erg goede bakker. Hij heeft het maar mooi even gedaan allemaal.

Bij een einde hoort ook een terugblik. Daarom toonde André nog even alle hoogtepunten van het afgelopen seizoen. Alle bakkers kwamen weer voorbij. Dan bedenk je je hoe snel die Heel Holland Bakt weken zijn gegaan. Alsof het gisteren was, toen alle bakkers de tent binnen kwamen lopen. Nu is het echt voorbij en moeten wij wachten tot volgend jaar.

Maar kunnen wij als kijkers wel zonder Heel Holland Bakt? De concurrentie, zoals RTL 4, wil proberen om het succes te evenaren. Of dat ook gaat lukken is nog maar even de vraag. Niets of niemand kan Heel Holland Bakt overtreffen. Zeker niet met de ondersteuning van Smaakt Naar Meer. Die twee bij elkaar opgeteld is gewoon goud. Het werkt, op zondag bakken en op woensdag nabespreken.

Ik heb genoten van dit seizoen. Ik ga de bakkers missen. Ik ga Heel Holland Bakt missen. Ik ga Smaakt Naar Meer missen. Ik ga ook uitkijken naar het nieuwe seizoen. Ik ben nu al blij dat beide programma's terug komen. Ik kan niet wachten. Ik zeg; tot volgend jaar!

Foto: © Roland J Reinders / MAX