Documentaire Sjaak Swart ‘Ik Voetbal Dus Ik Ben: Mister Ajax’ bij RTL 7

Documentaire Sjaak Swart ‘Ik Voetbal Dus Ik Ben: Mister Ajax’ bij RTL 7

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Niemand speelde ooit meer wedstrijden voor Ajax 1: Sjaak Swart oftewel Mister Ajax. Van 1956 tot en met 1973 stond hij 603 keer in het veld en scoorde hij 228 maal. Ter gelegenheid van Sjaaks 75e verjaardag maakte sportjournalist Raymond Bouwman de documentaire ‘Ik Voetbal Dus ik Ben: Mister Ajax’ over deze oud-Ajacied, die RTL 7 op woensdag 3 juli uitzendt.

In deze documentaire is te zien hoe een icoon van het Nederlandse voetbal categorisch weigert om ouder te worden. We zien Sjaak als bondscoach van de oud-internationals, als trainingsbeest op het veldje bij Zeeburgia en als enthousiaste spelverdeler bij Lucky Ajax. Hij doet zijn rek- en strekoefeningen en laat zich verzorgen door fysiotherapeuten. Sjaak wil namelijk fit blijven zodat hij altijd inzetbaar is, voor het geval Frank de Boer hem nodig heeft in Ajax 1. Daarnaast zien we Sjaak Swart als voetbalanalist die zeer nadrukkelijk alle neutraliteit uit de weg gaat.

Hij is voor Ajax. Zijn relatie met het scheidsrechtersgilde mag inmiddels gerust problematisch genoemd worden. Ajax zag zich het afgelopen seizoen zelfs al genoodzaakt om excuses te maken aan het korps voor het openhartige gedrag van haar erelid Swart. De zondaar zelf heeft geen enkel berouw. Plat Amsterdams is de voertaal. Het levert beelden op die een ongekende inkijk geven in het voetbalwereldje in het algemeen, en in het bijzonder in het voetbalvuur dat in deze man nog altijd volop brandt. Maar ondanks alles zal toch niemand zich aan de indruk kunnen onttrekken dat Sjaak - die van zichzelf oprecht vindt dat hij zonder enige concurrentie de allerbeste Nederlandse rechtsbuiten ooit blijft - eigenlijk ‘gebukt’ gaat onder een zeer innemende persoonlijkheid en de allesverzengende liefde voor zijn kleinkinderen, zijn dochters en zijn vrouw.
‘Ik Voetbal Dus ik Ben: Mister Ajax’ is door Infostrada Sports geproduceerd.

Voorafgaand aan de documentaire, zendt RTL 7 de jubileumwedstrijd vanuit het Olympisch Stadion rechtstreeks uit. Aan deze wedstrijd doen veel oud-Ajacieden mee waaronder: Johan Cruijff, Rafael van de Vaart, Wim Jonk, Wesley Sneijder, Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Jari Litmanen, Edwin van der Sar en Marc Overmars.