Fidan Ekiz duikt in vrouwenemancipatie in Nederland

Fidan Ekiz duikt in vrouwenemancipatie in Nederland

Geschreven door Pieter Jongsma

Fidan Ekiz presenteert vanaf oktober de zesdelige serie Vrouw op Mars. In het programma bezoekt journaliste en presentatrice Fidan Ekiz vrouwen en mannen die betrokken waren bij de strubbelingen, strijdpunten, memorabele en bij tijd en wijle hilarische ontwikkelingen in de vrouwenemancipatie van de twintigste eeuw in Nederland.

Voor Fidan Ekiz was het maken van Vrouw op Mars ook een eye-opener:"Feminisme? Dat is niks voor mij. Dat was mijn reactie toen ik werd gevraagd voor deze serie. Ik moest meteen aan de Dolle Mina's denken."

"Woeste vrouwen die op straat beha's verbranden. Mannenhaters. Wat heb ik mij vergist. Het was een eer. De serie is juist een ode aan deze vrouwen en hun strijd geworden.", vervolgt ze. Honderd jaar geleden nam Suze Groeneweg als eerste vrouw, tussen 99 mannen, plaats in de Tweede Kamer. Welke emancipatiestrijd ging daar aan vooraf? En wat gebeurde er daarna met de gelijkstelling tussen mannen en vrouwen? De televisieserie Vrouw op Mars vormt een canon van de eerste en tweede feministische golf.

Naast het tv-programma gaat de serie ook online verder. Zo is er een eigen webserie die verder gaat waar de tv-serie stopte en maakt Willemijn Veenhoven een heuze poscastserie.

Vrouw op Mars is vanaf donderdag 11 oktober om 20.25 uur te zien op NPO2.

Foto: BNNVARA / Estera Marysia