Twintig boeken op longlist Jan Wolkers prijs

Twintig boeken op longlist Jan Wolkers prijs

Geschreven door Pieter Jongsma

Het beste natuurboek van Nederland krijgt dit jaar de eerste Jan Wolkers Prijs. Vandaag is de longlist van twintig titels bekend gemaakt in het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ dat samen met Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant de prijs in het leven riep. De twintig boeken van de longlist vindt u onderaan dit bericht.

 

Meer dan 180 boeken die zijn verschenen tussen 1 januari 2012 en 1 juni 2013 zijn voor de prijs ingezonden. Het aanbod was zeer divers: van encyclopedie tot kinderboek, van poëzie tot historie en van roman tot veldgids. Die variatie komt ook op de longlist tot uitdrukking.

 

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs meteen omarmde: ‘Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.’

 

Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur, is behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam Jan Wolkers Prijs geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

 

Begin september worden vijf genomineerden bekendgemaakt en in oktober volgt tijdens een speciale ‘Vroege Vogels’-uitzending de feestelijke uitreiking.

 

 

 

De longlist in alfabetische volgorde:

Compendium van dieren als dragers van cultuur - Marcel de Cleene en Jean Pierre de Keersmaeker

De bilnaad van de teek - Kees Moeliker

De bonobo en de tien geboden - Frans de Waal

De Nederlandse Bijen ­- Theo Peeters e.a.

De Steigerberg - Marcel van Dam

Dudeljo! - Hans Dorrestijn

Duinen en mensen: Texel - Rolf Roos (red.)

Expeditie Wildernis - Bram van de Klundert

Het raadsel van alles wat leeft - Jan Paul Schutten

Het verlangen naar hazelworm - Koos van Zomeren

Jacht op de jagers - Laurens de Groot

Leembossen in het Groene Woud - Wiel Poelmans e.a.

Met mest en vork - Alma Huisken en Doortje Stellwagen

Mijn roofvogels - Rob Bijlsma

Onkruidboek - Suze Peters e.a.

Spinder - Simon van der Geest

Springende pinguïns en lachende hyena's - Marije Tolman

Wanhoop nooit aan vooruitgang - Marga Coesèl (red.)

Wat je met rust laat, kan groeien (Fochteloërveen) - Herman Feenstra en Harke Kuipers

Winterflora bomen en struiken - Dirk Slagter

 

De jury bestaat uit Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Joost Huijsing (eindredacteur ‘Vroege Vogels’).